Endast var femte arbetslös Trollhättebo får a-kassa | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Endast var femte arbetslös Trollhättebo får a-kassa

Sedan de nya reglerna för a-kassan infördes 2007 har andelen arbetslösa som får a-kassa i Trollhättan minskat från 72 till 20 procent. LO-distriktet i Västsverige och A-kassornas samorganisation kräver nu att reglerna görs om.

I december 2011 var 4 605 personer arbetslösa i Trollhättan, utav dem fick endast 939 personer a-kassa. Det visar statistik från Arbetsförmedlingen och Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen.

Motsvarande siffror från december 2006 var att 2 033 var arbetslösa varav 1 473 fick a-kassa.

– Trollhättan har en hög arbetslöshet på grund av de tuffa tiderna, och de hade verkligen behövt en rejäl arbetslöshetsförsäkring. Nu är det upp till regeringen att förbättra villkoren, säger Krister Andersson, förste ombudsman LO-distriktet i Västsverige.

Orsaken, enligt såväl LO som A-kassornas samorganisation, är de nya reglerna som infördes 2007.

– Regeringen har förändrat reglerna så att det ställs högre krav för att kvalificera till ersättning, det är dyrare att vara med, och så får man mindre pengar om man väl får ersättning. De har helt enkelt höjt priset på en försämrad produkt, säger Krister Andersson.

Många a-kassor har tappat medlemmar sedan 2007 och Andersson menar att det beror på att försäkringen inte känns lika trygg längre. För att få arbetslöshetsersättning måste man ha arbetat 80 timmar per månad under sex månader, under en tolvmånadersperiod.

Enligt Melker Ödebrink, kanslichef på A-kassornas samorganisation, väljer därför personer med osäkra anställningar ofta att ställa sig utanför a-kassorna.

– Om man inte vet hur mycket man ska jobba och det är osäkert om man får ersättning tänker många över om det är värt att vara med, säger Melker Ödebrink.

LO pekar på att de arbetslösa som inte får a-kassa måste försörja sig på andra sätt. Exempelvis genom försörjningsstöd från kommunen, aktivitetsstöd från arbetsförmedlingen eller genom att anhöriga står för försörjningen.

– Alla dessa alternativ är sämre för de arbetslösa eftersom det ger lägre ersättning, säger Krister Andersson.

LO och A-kassornas samorganisation sätter nu press på regeringen.

– Alla a-kassors avgifter måste sänkas, regelverket måste göras lättare, dagersättningen måste höjas och fler måste få rätt till ersättning, det kan inte vara som i dag att de som har halvtidsjobb riskerar att diskvalificeras från att få ersättning, säger Melker Ödebrink.

Även i Göteborg har andelen arbetslösa som får a-kassa minskat sedan de nya reglerna 2007. I december 2006 fick 67 procent av de arbetslösa i Göteborg a-kassa – i december 2011 var andelen nere på 25 procent.

Fakta: 

• År 2007 sänktes maxersättningen från a-kassa från 730 kronor de 100 första dagarna och därefter 680 kronor per dag, till 680 kronor per dag för hela perioden.

• De som inte är med i någon a-kassa har rätt till alfakassa om max 320 kronor per dag, för att få dessa pengar måste man dock leva upp till samma krav som för att få vanlig a-kassa.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria