Debatt


Hans Norebrink
Göteborgs Fria

Apropå pensionerna

Ni vill att folk ska arbeta längre och att arbetslivet ska inrättas så att detta ska vara möjligt. Då har jag ett förslag till er. Låt de som vill jobba längre jobba kvar där de är, om de så vill, skriver Hans Norebrink i ett öppet brev till Fredrik Reinfeldt.


Jag meddelade nyligen mina chefer att jag är intresserad av att om tre år då jag fyller 65, arbeta vidare två år till, fram till 67 år. Då sa de att det kan jag göra, men det finns inga garantier att jag får vara kvar där jag är (akutvaktmästare på Sahlgrenska i Göteborg).
 
Jag ser tre skäl till att människor vill arbeta längre än pensionsåldern vid 65 års ålder:
 
1.    EKONOMISKA SKÄL. Man behöver mer pengar för ålderdomen, man vill inte bli fattigpensionär. Så tänker också jag.
 
2.    PERSONLIGA SKÄL. Man trivs på jobbet, känner att man kan det och gör nytta, vilket gör att man tycker det är OK att gå till jobbet.
 
3.    SOCIALA SKÄL. Man trivs med det sociala umgänget med sina arbetskamrater sedan länge. Även ett enformigt arbetarjobb blir trevligt om man munhuggs lite.
 
Om det bara handlar om ekonomi kan man jobba varsomhelst man blir placerad. Men handlar det också om de andra två skälen så vill man vara kvar på den arbetsplats man är van vid, och arbeta vidare med de arbetskamrater och de arbetsuppgifter man känner. Att som 65+-are byta arbete känns inget lockande för de flesta vanliga arbetare.
 
Jag har arbetat som treskiftande akutvaktmästare/patienttransportör på Sahlgrenska sjukhusets akut- och olycksfallsmottagning i runt 20 år. En del arbetskamrater har jag haft med mig hela den tiden. Ska jag arbeta vidare efter 65 vill jag ha garantier för att jag får vara kvar just där.
 
Jag vill inte omplaceras mina två sista yrkesår 65-67 som städerska, eller som vaktmästare på Östra sjukhuset där jag inte känner någon, eller som truckförare på Alingsås lasarett, eller var nu Regionservice, där jag är anställd, skulle vilja placera mig (för att låta andra få mitt jobb – kanske vikarier som väntar på fast anställning).
 
Vill gärna ha svar på hur ni tänker i denna fråga, och om ni är villiga att underlätta för arbetare som mig att jobba längre än till 65.

Allmänt om pensionsåldern.

I teve hade du Fredrik inget svar på frågan om hur vanligt folk reagerar när politikerna går i pension vid 50 ibland, om de vill. Du sa att du själv tänkte jobba längre vilket ju inte är något principiellt svar utan bara ett fegt sätt att undvika frågan.
 
Jag förstår att ni länge planerade detta utspel om 75 år för pension (om man vill). Att du då inte hade något svar på frågan om vanligt folks jämförelser med överheten och dess privilegier pensionsmässigt visar hur långt från vanligt folk ni befinner er. Ni rika alfahannar tänker helt enkelt inte i de termerna av rättvisa och jämförelse.
 
Eller tror ni att frågan ska försvinna av sig själv. Det gör den inte. Det är ett ständigt prat på arbetsplatserna om ert cyniska hyckleri. Ni säger till oss att jobba längre, men gör det inte själva. Men då ni aldrig umgås med vanligt folk hör ni förstås aldrig de bittra reaktionerna.
 
Inte heller går erat matematiska finlirande om att jobben inte kan räknas som låsta på en nivå hem i stugorna. Om jag slutar vid 65 snarare än vid 75 kan förstås en jobblös ung människa, en arbetslös svensk, eller en arbetslös invandrare få jobbet.
 
Alla normala människor tänker att; ge jobben till unga, svenskar och invandrare som är arbetslösa först, innan ni höjer pensionsåldern. Det är vanligt sunt förnuft. Sen när detta är gjort kan ni höja pensionsåldern.
 


 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Debatt
:

Kvotering och motkvotering

Män, medelålders, svenskar, medelklass kvoteras in i verkligheten.
Kvinnor, invandrare, arbetarklass kvoteras ut. Så länge den
reella orättvisan består behövs motverkande rättviseproducerande
motkvotering, skriver Hans Norebrink.

Göteborgs Fria
Debatt
:

Demokrati är liktydigt med majoritetsstyre

Ylva Lundkvist pläderade på inledarsidan (FRIA nr 6, 3/2-2010) för en flernationell svensk stat, inspirerad av det nya plurinationella Bolivia. Hans Norebrink ifrågasätter här hennes negativa syn på nationalism. Han menar att demokrati i praktiken innebär majoritetsstyre och att det som skett i Bolivia är ett exempel på införande av just detta.

Fria Tidningen
Debatt
:

Public service har bäst pressetik

Olika perspektiv på samma sak – i Frias nya satsning "duellen" lyfts frågor från olika vinklar. Först ut är skribenterna Jens Ganman och Sargon De Basso som har olika syn på public service existensberättigande. Jens Ganman tycker att de statligt stödda mediebolagen har spelat ut sin roll. Här delar Sargon De Basso med sig av sitt resonemang kring varför han är av motsatt åsikt.

© 2024 Fria.Nu