Gör din värld reklamfri | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Gör din värld reklamfri

Trött på reklamhögen på dörrmattan, reklamavbrotten i Spotify eller annonserna på Facebook? GFT guidar dig till hur du slipper reklamen.

På nätet och Facebook

Alla program vi tipsar om är gratis att ladda hem. Vi har använt webbläsaren Mozilla Firefox, som går att ladda hem här

För att få bort annonser på nätet, till exempel när du läser webbtidningar eller är inne på Facebook är Adblock plus ett bra alternativ. 

>> Ladda ner Adblock plus här

För att få bort blinkande och rörliga bilder på sidor kan du ladda hem Flashblock. Programmet ersätter bilderna med en liten symbol som du kan klicka på om du vill se annonsen. 

>> Ladda ner Flashblock här.  

Ett annat sätt att få bort annonser och även göra webbsidor mer lättlästa är att använda programmet Readability. Programmet syns som en liten röd fåtölj i din webbläsares högra hörn. När du klickar på den görs hela sidan om, texten behålls och störande saker som reklam tas bort. Det ser ut ungefär som att läsa i utskriftsformat, fast snyggare. Perfekt när du läser webbtidningar.

>> Ladda ner Readability här


E-postreklam

Sedan 2004 är det förbjudet att skicka e-postreklam som inte är beställd. Lagen gäller dock inte all skräppost, utan endast kommersiell sådan. Om du ändå får e-postreklam kan du ofta markera den som skräppost i din e-postklient. Du kan även anmäla företaget till Konsumentverket:

>> Gå in på Konsumentverkets hemsida Klicka på "E-postreklam" i vänsterspalten >> Klicka på "Anmäla spam" i högerspalten >> Klicka på "Gör din anmälan här".


Spotify

Blockify (för PC) och Smutefy (För Mac) är två program som upptäcker reklamavbrotten i Spotify och automatiskt tystar ner dessa. Det gör att det blir en tyst stund där reklamen skulle ha varit. 


Smutefy

För att kunna använda Smutefy måste du först ladda ner två andra program: Soundflower och Growl.

>> Ladda hem Soundflower här.

>> Ladda hem Growl här.

>> Och här laddar du ner Smutefy.


Blockify

>> Ladda ner Blockify här. 

Instruktioner: Längst ner på sidan finns en länk där det står Download Blockify widget 1.0. Klicka på den.

Nästa sida som kommer upp heter Rapid Share, där syns tre valmöjligheter. Klicka på den gröna boxen där det står Download. Eventuellt kommer det att komma upp en ruta där du kan välja alternativet "extrahetera filer". Klicka i så fall på det alternativet och välj var i datorn du vill lägga programmet. För oss funkade programmet inte utan att göra detta val.

Om en annons ändå skulle komma upp kan du trycka Alt+A för att manuellt tysta ner reklamen och Alt+Z för att manuellt sätta på ljudet igen. 


Lura Spotify 

Ett annat sätt att slippa reklamen på Spotify, utan tysta avbrott, är att lura Spotify att du befinner dig i ett land där företaget inte sänder reklam. Exakt vilka länder det är får du prova dig fram till, men enligt www.nudeln.se kan Qatar vara ett alternativ. 

Så här gör du:

>> Gå till www.xroxy.com.

I menyraden högst upp klickar du på Proxy list. Där kommer det upp koder för olika lander, vilka illustreras med olika flaggor. Välj ett land, och kopiera den IP-address och det Port-nummer som hör till landet.

Öppna sedan Spotify. I menyraden klickar du på Spotify >> preferences. Scrolla ner till avdelningen som heter "Proxy". Ändra boxen där det förmodligen står "auto-detect" till "https". Sedan klistrar du in IP-adressen du tidigare kopierade i fältet som heter "host" och portnumret i fältet som heter "port". Nu har du en reklamfri Spotify! Skulle det komma reklam, testa ett nytt land.


Hemtelefonen

För att slippa marknadsförnings- och försäljningssamtal till din hemtelefon meddelar du Nix-registret att din telefon ska spärras:

>> Ring Nix-registret på 020-27 70 00 från den telefon som du vill spärra. Där svarar en automatisk telefonsvarare och du svarar genomknapptryckningar. Obs: för att spärren ska fungera måste du göra en bekräftelse. Det gör du genom att återigen ringa upp Nix från den telefonen som ska spärras mellan två dagar - fyra veckor efter det första samtalet.

>> Du kan också göra en skriftlig beställning till: NIX-Telefon, Box 600, 833 24 Strömsund. I brevet ska telefonnumret som ska spärras finnas med, samt abonnentens underskrift. 


Mobiltelefonen

Reglerna för marknadsföringssamtal till mobiltelefon är hårdare än när det gäller hemtelefon. I regel får sådana samtal inte göras alls, men det finns några undantag: om du aktivt valt att ge ditt telefonnummer för kundkontakt samt om det föreligger ett etablerat kundförhållande mellan konsumenten och marknadsföraren och erbjudandet avser samma typ av varor eller tjänster. Om ett företag bryter mot de reglerna kan du anmäla företaget till etiska nämnden för direktmarknadsföring, DM-nämnden. Skicka din anmälan till: DM-nämnden, Box 5185, 102 44 Stockholm. Har du frågor kan du ringa nämnden på 08-534 807 30.


Reklam i brevlådan

För att slippa att få reklam hem sätter du upp en skylt på dörren där det står "Nej tack – ingen reklam". Samhällsinformation, som kommunala informationsblad och gratis lokaltidningar, får du ändå.

Obs: Trots skylten på dörren får du adresserad reklam. Men det går att slippa den också! Ring Nix adresserat, som drivs av branschorganisationen Swedma, på 020-55 70 00. Knappa in ditt personnummer så skickas en anmälningsblankett hem till dig. Fyll i och skicka in blanketten, så är anmälan klar.

Fakta: 

• Verktygslådan är din antikonsumentsida där du får och ger tips om allt från vad man ska tänka på när man cyklar på vintern till hur du bäst minskar ditt elanvändande. Har du något du vill tipsa om eller något som du vill veta mer om?

• Mejla dina frågor och tips till: goteborg(snabel-a)fria.nu och skriv Verktygslådan i ämnesraden.

Rekommenderade artiklar

Tips inför cykelsemestern

Verktygslådan

Vill du resa på ett billigt, miljövänligt och hälsosamt sätt? Då är cykelsemestern ett tips. Vi guidar dig till en lyckad resa.

Dela på dagarna och tjäna pengar

Verktygslådan

I Göteborg tas endast 24 procent av föräldradagarna ut av män. En vanlig orsak till att heterosexuella föräldrapar väljer att mamman ska vara föräldraledig mest är att pappan har högre lön. Men GFT visar hur föräldrar kan maximera sin inkomst genom att dela mer lika.

Så funkar vintercykling

Verktygslådan

Älskar du att cykla men är trött på att halka? Eller tillhör du dem som alltid ställer in cykeln i förrådet så snart sommarmånaderna är över? GFT guidar dig till vintercyklingen – ett billigt och miljövänligt sätt att färdas.

© 2020 Göteborgs Fria