Nu får arkitekterna sitt eget Wikileaks | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Nu får arkitekterna sitt eget Wikileaks

Under parollerna "arkitektur framför administration" och "vi ger bort hela skiten" lanserar Okidoki Arkitekter Archileaks – en ny digital plattform. Tanken är att alla arkitekter ska kunna lägga upp filer och information och dela det med andra.

I början av veckan anordnades Arkitekturmässan på Svenska mässan i Göteborg. Okidoki Arkitekter AB passade då på att lansera ett nytt projekt som kan få stor betydelse för många svenska arkitekter. Idén går ut på att skapa ett digitalt forum där arkitekter kan dela med sig av detaljritningar, checklistor och andra dokument. Men också ställa frågor till andra inom branschen.

– I dag finns inget forum för arkitekter vilket gör att samma frågor ställs gång på gång av olika personer. Boverket kan till exempel få svara på samma fråga flera gånger i veckan, säger Martin Nordahl på Okidoki Arkitekter. 

Genom att skapa en plattform hoppas företaget att de ska kunna samla den stora kompetens som finns på samma ställe. Martin Nordahl avslöjar också att de kommer att finnas experter inom olika områden som kommer att kunna svara på frågor om till exempel tillgänglighet på sidan.

Inspirationen till Archileaks kommer från programmeringsvärlden där öppna källkoder och creative commons länge har varit välkända begrepp. Creative commons är en sorts licens som gör det möjligt för alla att använda och göra ändringar i till exempel dokument eller programvaror så länge som man anger vem som har skapat originalet. Wikipedia är ett exempel på en creative commons-baserad hemsida. I likhet med Wikipedia är tanken att dokumenten som läggs upp på Archileaks ska kunna omarbetas och utvecklas av vem som helst. 

– Många här på mässan har varit väldigt positiva och flera arkitetbyråer har sagt att de vill vara med och bidra. Sedan finns det ju alltid de som är negativa och osäkra inför sådant som de inte riktigt vet vad det är, säger Martin Nordahl. 

 Namnet Archileaks för ju tankarna till Wikileaks, hur har det inspirerat er?

– Det är ett bra namn som folk reagerar på. Men skillnaden mellan det här och Wikileaks är att vi inte är ute efter att avslöja några hemligstämplade dokument. Det här handlar om att frivilligt dela med sig av precis det man vill.   

Är ni inte rädda för att andra arkitektbyråer ska ta era idéer?

– Nej, det vi lägger upp är inte våra konkurrensmedel, det är bara våra verktyg. Och om det kan hjälpa någon att starta upp en egen arkitektbyrå är vi bara glada. 

Rekommenderade artiklar

Här säljs de hotade fiskarterna

Mat&Miljö

Rödtunga, hälleflundra och marulk är bara tre exempel på de djuphavs¿fiskar som anses vara hotade. Och en granskning som GFT har gjort visar att det snarare är regel än undantag att fiskar som dessa säljs, främst av fristående fiskhandlare men också av de stora livsmedelskedjorna.

Arbetsvillkor på Langley fortfarande under all kritik

Göteborgsföretaget Langley fortsätter att utnyttja ungdomar som jobbar på deras hotell på Korsika. Obetald övertid och en undermålig arbetsmiljö hör fortfarande till vanligheterna, det menar en före detta anställd.

Capio Lundby begränsar vården till papperslösa

I torsdags presenterade regeringen och Miljöpartiet en efterlängtad uppgörelse om vård för papperslösa. I Västra Götalandsregionen finns redan riktlinjer om att papperslösa ska få mer vård än vad lagen i dag kräver. Men GFT kan nu avslöja att Capio Lundby Sjukhus bryter mot dessa riktlinjer.

© 2018 Göteborgs Fria