Göteborgs Fria

FRIA granskar: Flest våldsbrott i Centrum och Majorna

Stenkastning, skottlossning, skrämda invånare och indragen kollektivtrafik. Det är vad Göteborgsmedier rapporterat om Backa den senaste tiden. Förra året pågick en liknande rapportering från Tynnered. Men FRIA:s kartläggning vänder upp och ner på föreställningen om den farliga förorten. Här utmärker sig Majorna och Centrum som de farligaste områdena i Göteborg.

Ett laglöst område där skottlossningar och stenkastning blivit vardag. Det är bilden av Backa som förmedlats de senaste månaderna. I slutet av augusti gick det så långt att Västtrafik ställde in fem busshållplatser av säkerhetsskäl, förarna och passagerarna riskerade att utsättas av stenkastning eller beskjutning, enligt Västtrafik. Liknande fokus har det genom tiderna varit på flera stadsdelar i Göteborg.

Att det finns problem med stenkastning och våld är givet, likaså att det finns invånare i de berörda stadsdelarna som är rädda. Men problemet med mediedreven där olika förorter pekas ut som våldsamma är att de framställer Göteborg på ett felaktigt sätt.

– Brottsrapporteringen fungerar ofta så att vissa områden lyfts fram. Ofta är det områden som redan tidigare framställts på ett stereotypt sätt, det är ofta invandrar- och arbetarklasstäta områden som präglas av nedgångenhet, säger Ester Pollack, docent i journalistik, som forskar om medier och brott vid Stockholms universitet.

– Dessa områden blir som symboler för en förfärlig massa problem och har de en gång deklarerats som problemområden poppar de ofta upp igen när något nytt inträffar. Sedan om det ser annorlunda ut i realiteten spelar inte så stor roll för medierna, säger hon.

FRIA har kartlagt vilka former av brott som allmänheten riskerar att utsättas för i olika områden. Vi har valt sådana brott som sker utomhus, mellan obekanta personer och i offentligheten, det vill säga sådana brott som kan drabba en person som besöker stadsdelen (se vilka brott vi valt ut i faktaruta). Genom att sammanställa anmälda brott per 100 000 invånare visar sig en bild av staden som skiljer sig radikalt från mediebilden.

Störst andel brott sker i Majorna och i Centrum.

– Generellt sett är det i centrum som brotten begås, det är likadant i Stockholm där flest brott sker på Norrmalm och Södermalm där det är mycket krogrelaterad brottslighet. Myten att brotten bara begås i vissa förorter är inte sann, säger Mikael Ernbo, statistiker på Brottsförebyggande rådet, Brå.

I Majorna anmäldes 14 000 brott per 100 000 invånare år 2010 och i Centrum anmäldes ungefär 12 000 brott per 100 000 invånare. Det kan jämföras med att siffran är 2 365 i Backa och och 2 997 i Gunnared.

Sven-Åke Lindgren, professor i sociologi vid Göteborgs universitet, som forskar om brott, kriminalpolitik och brottsprevention, säger dock att det är Centrum som är allra mest brottsdrabbat sett över tid, och att det kan ha varit speciella händelser som gör att Majorna toppar i FRIA:s gransking av 2010.

– Det är viktigt att man inte får fel bild, det är Centrum som är allra mest utsatt. Men andelen brott har länge varit högt även i Majorna, säger Sven-Åke Lindgren.

I faktiska tal anmäldes 4 189 brott ur de kategorier FRIA har undersökt i Majorna förra året. Majoriteten av dem – 91 procent – består av skadegörelse. De två näst största brottskategorierna i Majorna är skadegörelse mot motorfordon och misshandel.

Även i Centrum står skadegörelsen för en stor andel av de anmälda brotten, med 61 procent. Även misshandel är vanligt i centrum, det står för 18 procent av de anmälda brotten i stadsdelen. En jämförelse av alla stadsdelar visar att högst andel misshandelsfall sker i Centrum. Centrum är också det område där det förekommer störst andel anmälda vapenbrott och störst andel våldsbrott mot tjänsteman.

– I media finns bilden av att brott är lokaliserat till förortsområden, men enligt Brå begås brott i storstäder främst i centrum. Det är välkänt hos polisen och andra som sysslar med detta. Men det är väl en del i medielogiken att om det händer något allvarligt i något område så blir bilden att det här området är särskilt drabbat – även om det gällande brott per befolkningstal är mest i Centrum, säger Sven-Åke Lindgren.

Där följer brotten nöjeslivets rytm, med toppar mellan fredag kväll och söndag morgon.

– I betydande andel fall är det kopplat till alkoholkonsumtionen, men det är inget nytt och det som är rutinartat ägnas inte samma utrymme i media, säger han.

När det gäller ungdomsvåld menar Per-Ante Vikberg, ungdomsutredare hos polisen, att brotten är oerhört jämt fördelade över staden.

– Jag kan inte peka ut någon stadsdel där det begås mer ungdomsbrott, det är så jämt. Hade du pratat med mig för 20 år sedan hade jag kunnat det, men nu har det skett en utjämning, man känner varandra över stadsdelsgränserna och kommunicerar och förflyttar sig på andra sätt, säger han.

Siffrorna som FRIA har tagit del av kommer från Brå, där den senaste statistiken som finns att tillgå är från 2010. Då var Tynnered ett av de områden som fick stor plats i media, med rapportering om bilbränder och stenkastning. Vi ska därför titta närmare på om det skedde en hög andel våldsbrott i Tynnered förra året.

När alla de undersökta brottstyperna slås samman hamnar Tynnered på plats 11 av 20 stadsdelar. Det var alltså en majoritet av stadsdelarna som det anmäldes fler brott i än i Tynnered.

Men det finns en utmärkande faktor för Tynnered och andra stadsdelar som det rapporterats om som våldsamma. Det är att det där har förekommit en högre andel skadegörelse genom bränder. Här toppar Gunnared, Bergsjön och Biskopsgården. Tynnered kommer på femte plats.

– När det rapporteras om brott är det ofta det mest extrema som det är särskilt tacksamt att ägna sig åt, det som är dramatiskt och som handlar om sådant som uppfattas som tiden problem. Det sätts sällan in i ett större sammanhang och jämförs sällan mellan områden och över tid, säger Ester Pollack.

– Det finns en mall när medier rapporterar om brottslighet som går ut på att det ska handla om unga, med trasslig bakgrund och gärna i invandrartäta områden. Det blir endimensionella, enkla beskrivningar som bekräftar de fördomar vi redan har, säger hon.

Såväl invånare som politiker påverkas av mediebilden, menar Ester Pollack. Politiker kan antingen själva tro på mediebilden, eller känns sig tvingade att agera i frågor som media tar upp som aktuella.

– Brottsområdet vet vi är en fråga som sätter känslorna i svallning, och då är det tacksamt om man kan visa handlingskraft. Då gäller det för politiker att vara trygga i sin position, vara kritiska mot medier och skaffa kunskap om hur det ser ut i verkligheten. På sikt skapar det mer trygghet att ta tag i de verkliga problemen än i de som är uppförstorade, säger Ester Pollack.

– Det extrema blir det normala i mediernas värld och det blir ofta en alarmistisk bild som visar upp- och nedvända världen, säger hon.

Fakta: 

Här är det farligast i Göteborg

1.Majorna 13 953

2.Centrum 11 754

3.Frölunda-Högsbo 8 182

4.Bergsjön 4 266

5.Biskopsgården 4 249

6.Linnéstaden 4 400

7.Lundby 3 825

8.Kortedala 3 659

9.Härlanda 3 121

10.Gunnared 2 997


Här är det tryggast i Göteborg

1.Styrsö 429

2.Torslanda 1 849

3.Kärra-Rödbo 1 930

4.Askim 2 082

5.Örgryte 2 203

6.Backa 2 365

7.Älvsborg 2 423

8.Tuve-säve 2 596

9.Lärjedalen 2 849

10.Tynnered 2 905

• Siffrorna gäller antalet anmälda brott per 100 000 invånare år 2010.

• Följande brott har räknats in: Misshandel inkl grov, obekant med offret, Våldtäkt inkl grov försök och fullbordat utomhus, Väskryckning, Rån mot person utomhus, Skadegörelse på motorfordon, Skadegörelse, grov, Skadegörelse genom brand (även motorfordon), Mordbrand, grov mordbrand, Dödligt våld mot person, med skjutvapen, Försök till mord eller dråp med skjutvapen och Vapenbrott.

Källa: Brottsförebyggande rådet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Så kan #metoo påverka arbetslivet

MeToo

”Det kommer alltid att finnas en före och efter #metoo” – Fria pratar #metoo och arbetsrätt med två fackliga experter.

Fria Tidningen

Här är alla metoo-upprop

MeToo

49 yrkeskårer och andra grupper vittnar om sexuella trakasserier ­– här är hela listan.

Fria Tidningen

Forskare kräver nytt klimatmål

2 eller 1,5 grader. Det kan låta lika men innebär stora skillnader när det gäller den globala uppvärmningen, visar ny forskning.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu