Minkar vanvårdas i Västra Götaland | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Minkar vanvårdas i Västra Götaland

Minkar med stora skador, minkar som lever i sin egen avföring och döda minkar. Det var vad Djurrättsalliansen nyligen upptäckte på T Kihlbom AB:s farm i Svenljunga. Men kontrollmyndigheten länsstyrelsen menar att farmen är välskött.

I oktober 2003 slog den statliga utredningen Djurens välfärd och pälsdjursnäringsutredningen larm om minkarnas situation. Om inte minkarnas stereotypa beteende – upprepande rörelsemönster på grund av stress – minskat år 2010 skulle farmerna stängas, enligt utredningen.

När året var 2010 gjorde därför organisationen Djurrättsalliansen en undersökning av de svenska minkfarmerna. Resultatet var att de fann stereotypa beteenden på 87 procent av de undersökta farmerna och att många minkar skadat varandra till följd av stress. Men farmerna lades inte ner. Därför gav sig Djurrättsalliansen ut för att inspektera farmerna igen nu under sommaren. En av de undersökta farmerna är T Kihlbom AB i Svenljunga i Västra Götaland. 

– Där dokumenterade vi stora bitskador, en mink hade hela huvudet uppbitet, och sår som det blödde ur. Vi upptäckte även stereotypt beteende, djur som levde i sin egen avföring och döda minkar, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen. 

Samma farm kontrollerades av länsstyrelsen i slutet av förra året.

– Min uppfattning över lag är att det är en seriös farm och att den är välskött, säger Anna Rönnow, djurskyddskontrollant vid länsstyrelsen.

När FRIA ringer till T Kihlbom AB:s ägare avböjer de att ge några kommentarer, men Anna Rönnow berättar att ägarna har sagt att Djurättsalliansens bilder är tagna på en sjukavdelning.

– Man måste kunna ha sjuka djur under behandling, men om man tar kort på dem ser det illa ut, säger Anna Rönnow. 

Men att ha ett helt uppbitet huvud är väl ingen sjukdom?

– Jag kan inte svara på vad det beror på, men på sådana här stora farmer med 100 000-tals djur är sannolikheten stor att några blir sjuka och bitna, det händer alltid bland alla djurslag, säger Rönnow. 

Efter Djurrättsalliansens avslöjanden förra året gjorde länsstyrelsen i Västra Götaland en egen granskning av 11 minkfarmer. 

– Vår sammanfattning var att farmerna överlag var bra, det uppkom endast småbrister som kunde åtgärdas, farmerna följde lagen, säger Anna Rönnow.

När FRIA granskar länsstyrelsens sammanställning syns dock att länsstyrelsen själva upptäckt brister. Sår noterades på fem av farmerna, sterotypier på två och en av dem uppgavs inte hade några bra rutiner för att ta hand om döda djur.

– För att lugna och tona ner säger man att det ser bra ut, säger Malin Gustafsson. 

I stället för att gå på den statliga utredningens linje och lägga ner minkfarmerna släppte Jordbruksverket i maj förslag till nya föreskrifter. Några förslag är införandet av så kallade etageburar – burar med två våningar, skärpta utfodringsrutiner och att veterinärer ska vara kopplade till farmerna. Så väl Djurrättsalliansen som länsstyrelsen är remissinstanser till utredningen, men de kommer till olika slutsatser. 

– Att Jordbruksverket skickar ut förslag på regeländringar bevisar att det finns problem – och då borde pälsindustirn ha avvecklats förra året som det var sagt. Det nya förslaget innebär marginella skillnader för minkarna. Jag förstår inte varför man ger pälsnäringen mer tid, någon gång måste man öppna ögonen – det här handlar om levande individer, säger Malin Gustafsson.

Anna Rönnow skickade in remissvaret för länsstyrelsens räkning förra veckan. Hon anser inte att bristerna är så stora att farmerna bör stängas.

– Jag hade några småpunkter, men vad jag har sett är det mindre brister nu och det finns ingen anledning att vidta fler åtgärder, säger Rönnow.

Under hösten kommer länsstyrelsen dock att granska samtliga 13 minkfarmer i Västra Götaland. 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria