En feministisk Fedra | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

En feministisk Fedra

Måste en kvinnas längtan efter makt förkläs som en längtan efter kärlek? Varför bestraffas den kvinnliga sexualiteten? Vad är en kvinnoroll och måste en kvinna som längtar efter makt dö? Frågorna duggar tätt och svaret finns i pjäsen Fedra som sätts upp av den feministiska teatergruppen Gruppen.

I sin föreställning av Fedra använder sig Gruppen av performance, dans, sång, klassiskt drama, populärkultur och varvar detta med rim och diktning i en salig blandning. Allt för att utvidga det klassiska stycket och göra det tillgängligt och ifrågasättande.

Gruppen består av Nina Haber, Bianca Kronlöf och Elin Söderquist, och de har just examinerats från Högskolan för Scen och musik i Göteborg.

FRIA hälsar på i ABF:s lokaler där Gruppen övar inför premiären av Fedra. De är entusiastiska och det märks att de verkligen älskar och brinner för detta. De pratar ivrigt och med skärpa om kulturpolitik, könsmaktordningen och hur svårt det är att försörja sig som frigrupp i ett borgerligt kulturlandskap.

– Redan när vi började scenskolan insåg vi att det lästes alldeles för lite text och diskuterades alldeles för lite på utbildningen. Att vara teoretisk kring det praktiska konstnärskapet saknades helt enkelt på scenskolan så vi startade en egen läsklubb, säger Bianca Kronlöf.

En gång i veckan träffades de och läste och diskuterade. Fedra var med från början. Ett intressant studieobjekt som tolkats av många, och utkom första gången 428 f.Kr av Euripides och pjäsens namn var då Hippolytos.

– Vi läste varannan kvinnlig och varannan manlig författare som skrivit och tolkat Fedra. Vi tänkte att man borde göra ett collage av de olika versionerna, säger Nina Haber.

Det som började som en läsklubb blev en tankesmedja där konstnärliga idéer utbyttes, och ett välkommet andningshål där det var tillåtet att ifrågasätta normer och värderingar.

– Det som är intressant med Fedra är att man måste diskutera materialet för att kunna göra något av det. Ibland läser du något och tänker, får man verkligen skriva så här, är det inte väldigt sexistiskt. Det känns ofta som om teatern i Sverige generellt gör ganska många oreflekterade val i sin repertoar, menar Bianca Kronlöf.

Gruppen är uttalat feministisk. Ett ganska självklart ställningstagande i dag anser de, även om en del anser att feminism kan verka provocerande.

–Patriarkatet är som en dimma som täcker allt, och när det finns ett motstånd inför ordet är det nästan ännu viktigare att använda det, säger Bianca Kronlöf.

– Vi tar mycket på allvar i våra förställningar men vi skämtar också mycket. Som feminist känns det viktigt med humor. Det gör våra föreställningar mer tillgängliga för den stora massan och vi har fått mycket god respons från människor som haft fördomar om oss och feminismen, säger Elin Söderquist.

I Fedra leker de bland annat med tanken på den perfekta mannen i form av Dagens man. En inbjuden känd man får gestalta Theseus. De har valt män som de tycker passar. Män som annars brukar ses i bärande roller på scen får här spela passiva.

– Vi leker även ofta med våra egna stereotyper. Jag som är mörkare får spela hip-hop brud, Elin som är kortast får spela barn och Nina som är kurvig får vara den sexiga. Vi driver med föreställningen av hur vi förväntas vara, säger Bianca Kronlöf.

Fakta: 

Gruppen

Består av: Bianca Kronlöf, Elin Söderquist och Elin Haber.

Aktuella med: Fedra

Spelas: I kväll på Hagateatern kl 19 och i morgon kl 15.

Tidigare i sommar: Gruppen har varit aktiva med att spela in en långfilm i Oslo och de har spelat teater på Peace and Love i Borlänge, Pride i Stockholm och Göteborgs HBTQ festival.

Rekommenderade artiklar

"Jag blir bara mer triggad ju mer de jävlas med mig"

Intervju

I sju års tid har Angelo Graziano sålt cannabisolja för medicinskt bruk. Han är känd som ”cannabisdoktorn” och har just avtjänat ett tre månader långt fängelse- straff för narkotikabrott. När vi ses i Stockholm har han hunnit med tio dagar i frihet och övertygelsen om oljornas potential tycks vara starkare än någonsin.

De räddar maten som annars slängs

Intervju

Sedan ett år tillbaka fylls det solidariska kylskåpet på Omställningsverkstan upp med mat som annars skulle ha kastats bort flera dagar i veckan. Då får vem som helst komma och rädda det hen vill.

Djurens hjältar på fyra hjul

Intervju

En skadad gråtrut och en trött igelkott tillhör dagens uppdrag för volontärerna som kör runt i Svenska Djurambulansen under dagen GFT hängde på.

Fristad för fåglar i nöd

Intervju

På Fågelcentralen utanför Kungälv vårdas varje år över tusen fåglar och förhoppningen är att de en dag ska kunna släppas ut igen.

© 2018 Göteborgs Fria