Göteborgs Fria

Tillgänglighetspanelen: Göteborgs restauranger och krogar

Göteborg har långt kvar till målet om tillgänglighet. Den här gången berättar tillgänglighetspanelen om vilka hinder som finns hos krogar och restauranger.

Marie-Louise Luther, ombudsman för inomhusmiljö på Astma- och Allergiförbundet:

– För oss är det viktigt att det inte finns heltäckningsmattor, att det är bra städning, att ventilationen är bra och att det inte används rengöringsmedel eller tvål som doftar starkt. Ett problem är också att tobaksrökning vid entrén eller från uteserveringar ofta kommer in och att allergiker/överkänsliga inte kan sitta där. Vi skulle gärna se att även uteserveringar blev rökfria.

– När det gäller ledarhundar är ett exempel på lösning att den som kommer först får sitta kvar och äta. Det är också bra om restaurangerna kan upplysa i entrén och vid bokning av bord om de tillåter ledarhundar, det är bra både för allergiker och synskadade. Det är inte roligt att bli motad i dörren och det är viktigt att känna sig trygg.


Catarina Ahlquist, ombudsman Unga Synskadade Väst:

– Vi har, tillsammans med andra organisationer inom funktionshinderrörelsen, tillgänglighetstestat kaféer i Göteborg. Vår granskning från maj 2010 visade att Expresso House var det mest tillgängliga kafét för flest grupper. Generellt sett är tyvärr både många kaféer och restauranger otillgängliga för personer som har en synnedsättning. Enbart ett par restauranger i Göteborg har till exempel sina menyer på punktskrift.

– Dessutom är viljan att ge personlig service ganska liten, vilket får konsekvensen att personer som har en synnedsättning har svårt att veta vad kaféet eller restaurangen har att erbjuda samt vad sakerna kostar. Man kan ju tycka att det borde ligga i varje kafés och restaurangs intresse att få så många besökare och nöjda kunder som möjligt.


Cecilia, riksförbundet för mag- och tarmsjuka:

– För oss handlar tillgängligheten om att bli bra bemött på restauranger, att personalen förstår att vi inte kan äta allt möjligt. När man säger att man inte kan äta fett tror de ofta att vi är rädda för vikten, när det handlar om att man inte tål fett.

 

Robert Kindberg, ombudsman, DHR:

– Många kafeer och biografer är inte tillgängliga, när man väl kan komma in med rullstol gäller det ofta bara en person. Om en person med rullstol bokat bio så kan inte en till komma in. Man kan aldrig göra något tillsammans. Att bara en eller ett par platser finns för rullstolsburna är inte en rimlig tillgänglighet. Man ska kunna komma såväl ensam som i grupp.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Här är de alternativa EU-mötena

Den 17 november håller EU toppmöte i Göteborg. GFT listar alla manifestationer och event som hålls i samband med toppmötet.

Göteborgs Fria

Här kan du demonstrera på första maj

Arbetarrörelsens högtidsdag är snart här igen! Spana in GFT:s lista för tips på vad som händer under dagen; från första maj-tåg till fest och något däremellan.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu