Kommunen skärper kritiken mot skärgårdsskjutfältet | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Kommunen skärper kritiken mot skärgårdsskjutfältet

Kommunstyrelsen skärper kraven på Försvarsmakten i ett yttrande som kommer att skickas till Miljödomstolen i dagarna.

Grunden till yttrandet är skrivet av stadskansliet men i onsdags röstade kommunstyrelsen för ett yrkande från S, V, och MP som innebär en skärpning av kritiken.

– Jag tycker att den den militära verksamheten innebär miljö- och hälsorisker och att den vackra miljön inte blir tillgänglig för boende och besökare om militären får för stort utrymme, säger Marina Johansson (S).

Beslutet i onsdags innebär att kommunstyrelsen ifrågasätter att samråd med boende är upp till åtta år gamla, vilket innebär att många nya invånare kan ha flyttat till skärgården sedan dess.

Tillstånden för övningsverksamheten bör också kompletteras med ansvar att förhindra att miljöfarliga och explosiva ämnen sprids. Det menar kommunstyrelsen, som även vill tillägga att ingen skjutning eller sprängning ska förekomma under häcknings- eller semestertid och att miljökonsekvensbeskrivningen ska kompletteras med en alternativ lokalisering.

– Det är förunderligt att Försvaret inte har utrett ett alternativ till Göteborgs Skärgård, säger Kia Andreasson (MP) som tror att Kommunstyrelsens yttrande till Miljödomstolen kommer att ses som ett viktigt dokument.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2021 Göteborgs Fria