Göteborgs Fria

Psykisk (o)hälsa bortom vård och våld

När psykisk sjukdom uppmärksammas i media handlar rapporteringen oftast antingen om vård eller om våld. Det är också vanligare att media tar upp ämnet i negativa sammanhang än i positiva.

Det visar en doktorsavhandling från förra året, i vilken forskaren Ann-Sofie Magnusson kartlagt Rapports nyhetsrapportering inom psykiatriområdet mellan åren 1980 och 2006. I genomsnitt handlade 40 procent av nyheterna om vård eller lagstiftning, medan 30 procent var relaterade till våldshandlingar.

År 2003 rapporterade media extra mycket om psykisk sjukdom i relation till våld. Det var ett ovanligt år. Flera våldsamma händelser inträffade där psykiskt sjuka människor var inblandade. Anna Lindh med flera dog. Rädslor och fördomar skruvades upp.

På Gyllenkroken, ett aktivitetshus i Göteborg för människor med psykisk ohälsa, började många prata om att de inte kände igen sig i de bilder som media förmedlade. Ett behov av en motbild växte fram, och så föddes idén om ett kunskapscenter där människor som själva upplevt psykisk ohälsa arbetade utåtriktat för att berätta om sina erfarenheter.

Så småningom startades Inre rum på Gyllenkroken, och vi är nu inne på vårt femte verksamhetsår. Inre rum arbetar med kunskapsförmedling genom bland annat utställningar, föreläsningar, artiklar i media och möten med människor.När vi startade var ett av huvudmålen att nå ut i media för att göra våra röster hörda. Till en början gick det ganska trögt, men de senaste åren har något hänt.

Vi märker tydligt att det finns ett större intresse för frågor som rör våra erfarenheter. Vi får komma till tals i både tidningar och i radio. Sedan våren 2010 har vi också ett nära samarbete med Göteborgs Fria Tidning som gett oss möjlighet att med jämna mellanrum göra en helsida i tidningen. Och nu presenterar vi en rad artiklar under temat Psykisk (o)hälsa bortom vård och våld i Göteborgs Fria Tidning.

Vi vill visa att psykisk ohälsa inte är detsamma som risk för våld eller farlighet. Det är inte heller en fråga som bara rör vården. En undersökning från NOVUS Opinion från förra året visar att fyra av tio någon gång känt oro för sin psykiska hälsa. Mer än var fjärde person har sökt professionell vård för psykiska problem och mer än varannan har en familjemedlem eller nära vän som drabbats.

Ändå finns det så många fördomar och tabun när det gäller psykisk ohälsa. Många har dessutom dålig kunskap om psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar. Fördomar, rädslor och okunskap leder lätt till stigmatisering, minskad delaktighet, diskriminering och försämrade möjligheter till återhämtning för den som drabbats.

Många tycker att det är lättare att prata om ett brutet ben än om problem eller sjukdomar som rör själen. Och visst kan det vara lättare att förhålla sig till ett brutet ben. Vi identifierar inte oss med benet, och vi vet att det läker. Sjukdomar i själen rör däremot något mycket djupare, nämligen vårt innersta jag. Kanske är det därför många upplever dem som så skrämmande.Men kanske måste vi våga inse att psykisk sjukdom och ohälsa är något som hör till det stora mysteriet att vara människa. Alla kan drabbas. Och det kan hända när som helst under livet.

Genom att dela med oss av personliga erfarenheter vill vi på Inre rum minska fördomar, bryta skam och förmedla hopp. Men vi berättar även om svåra saker.Vi tror att många fördomar är som troll. De spricker när de kommer upp i ljuset. Därför har vi valt att ägna dessa åtta temasidor åt att belysa psykisk ohälsa i relation till samhället. Vi talar inte om vården. Vi talar inte om våldet. Vi belyser istället attityder, bemötande, arbetsliv och vändpunkter. Vi berättar om vanliga människor, och om en verklighet som berör oss alla. 

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Linnéa Fridh

Diskussionsbenägen hundägare, kär och bipolär. Vill må bra, börja arbeta och flytta till hus.

Göteborgs Fria

Anneli Jäderholm

Stolt husbilsägare, tvåbarnsmamma och överlevnadskonstnär. Drömmer om inre frid.

Göteborgs Fria

Håkan Eneström

Journalist, trogen Majornabo och bokälskare. Blir glad av att segla på Västkusten.

Göteborgs Fria

Linda Weichselbraun

Högljudd skåning, vegetarian och dokumentärfantast. Mår bra av stjärnskådning och vila.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu