Göteborgs Fria

Medlemmar lämnar Författarcentrum Väst i protest

Flera författare har lämnat Författarcentrum Väst i protest mot föreningens beslut att aktivt söka sponsring hos näringslivet. Beslutet går emot FCV:s stadgar, menar de före detta medlemmarna Sten Björnulfson och Johan Bergström.


Hittills har fyra författare lämnat den ideella föreningen Författarcentrum Väst (FCV), Sten Björnulfson, Johan Bergström, Charlotta Bergström samt Malin Lindroth, i protest mot beslutet att aktivt börja söka sponsring hos näringslivet.

Under det senaste årsmötet den 11 mars 2011, lämnade man in tre motioner om att FCV inte skulle sjösätta planerna på att söka sponsring. Dessa motioner röstades ner av föreningsmedlemmarna, som istället gick på styrelsen linje och röstade igenom den nya sponsringspolicyn.

”Det är ett beslut som går emot föreningens egna stadgar. Det är dessutom ett uppenbart svek mot själva grundtanken till varför Centrumbildningarna skapades.”, skriver Johan Bergström i en debattartikel som publicerades i GP i veckan (6/4).

Centrumbildningarna bildades under 1970-talet som en ideell organisation som skulle producera och förmedla kultur över hela landet. I organisationen ingår bland annat Musikcentrum, Teatercentrum och Författarcentrum. Björnulfson och Bergström berättar att det i den första paragrafen i FCV:s stadgar står att föreningens syfte är ”att motverka kommersialiseringen av kulturlivet.”

– Stödet från det offentliga ger den största möjligheten till frihet för kulturen. Vi som författar- och kulturorganisation måste söka gemensamt stöd i solidaritet med andra organisationer av vår sort, kräva av politikerna att ta sitt ansvar för fri konst och kultur. Att för FCV söka pengar från näringslivet är att gå tillbaka i historien till en tid då kulturen var beroende av mecenater, säger Sten Björnulfson.

Sten Björnulfson och Johan Bergström kritiserar FCV för att inte ta striden mot de myndigheter vars uppdrag det är att ge kulturen stöd. Istället väljer FCV att backa, böja nacken och tyst acceptera de minskade anslagen, menar Björnulfson och Bergström.

Författarcentrums huvudsakliga uppgift är att föra ut litteratur i samhället samt förmedla jobb till författare genom att arrangera olika tillställningar där författare kan synas, som festivaler och uppläsningar. En av FCV:s större evenemang är det populära Forum för poesi och prosa, som fungerar både som en litterär scen och mötesplats för litteraturintresserade.

Beslutet att söka sponsring togs enligt FCV:s styrelseordförande Inger Jalakas sedan Västra Götalandsregionen kraftigt minskade anslagen till Forum för poesi och prosa.

– Bidragsminskningen är allvarlig. Jag förstår att styrelsen blev skraja, men tror ändå att man måste tänka över hur verksamheten ska se ut och hålla sig fri, säger Johan Bergström.

– Om inte våra organisationer står fria, vilka ska då göra det?, säger Sten Björnulfson.

Författarcentrum Väst har sedan 2006 varit medlem i branschorganisationen Kultur och näringsliv som förmedlar kontakter mellan kulturverksamheter och företag men ännu inte aktivt sökt sponsring. Detta kommer att ändras i och med sponsringspolicyn som antogs vid årsmötet.
    
Vad ser ni som riskerna med sponsring?
– Om man är vinstdriven och ger pengar till någon kommer man att vilja ha något tillbaka, så fungerar det kapitalistiska systemet. Det är en självklarhet och det är naivt att tro annat, säger Johan Bergström.

– Även om sponsorn inte har med en blaffig logga på scen finns vetskapen om att man har fått pengar kvar i människors medvetande. Efter en tid infinner sig en självcensur. I mycket av den konst som skapas finns en kritik mot samhället, fördelningspolitiken och orättvisor.

– Vad händer när någon talar mot ägarförhållanden där sponsranden nämns? fortsätter han.

Fakta: 

<h2>Läs även: <span style="line-height: 17px;"><a href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/87803">"Sponsring är ett sätt att skapa garantier"</a></span></h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Någon slags göteborgare

Bakom begrepp som ”gömda flyktingar” och ”papperslösa” finns människor som lever, bor och arbetar i landet. Med utgångspunkt i Göteborg har sociologen Helena Holgersson analyserat villkoren och tillvaron för personer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd.

Göteborgs Fria

Lagerhuset kan bli ungdomshus

När det nu står klart att Pusterviksteatern kommer att flytta in på Stora Teatern vid årsskiftet, kvarstår frågan vad som kommer att hända med de tomma lokalerna i Lagerhuset. Kulturnämnden föreslår att starta upp ett kulturhus för ungdomar.

Göteborgs Fria

En festival i revolutionens tecken

Kärlek och revolution, dans, svett och motstånd. På fredag är det åter dags för Clandestino Festival att stimulera publikens hjärta såväl som hjärna med musik, samtal och den pågående revolutionen i Nordafrika och Mellanöstern som självklar fond.

Göteborgs Fria

Kulturen anpassas efter marknadens krav

Den kulturpolitiska debatt branschorganisationen Svensk Scenkonst anordnade inför regionomvalet på söndag blev inte det klargörande samtal arrangörerna hade hoppats på. Tydligt blev istället hur styvmoderligt kulturfrågan behandlas till och med av politiker med uttalat kulturansvar.

Göteborgs Fria

Alla kan uttrycka sig i dans

En rullstol är inget hinder för att dansa. Spinn är Sveriges första professionella danskompani som blandar dansare med och utan funktionsnedsättningar och nu sätter de upp sin första dansföreställning.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu