Rådmannen: "Kontrollanten var övertygande" | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Rådmannen: "Kontrollanten var övertygande"

Rådmannen Yrsa Isaksson Stensman dömde i Daniels ärende. FRIA frågar varför kontrollantens ord var mer trovärdiga än Daniels.

Varför är kontrollantens ord mer trovärdiga än Daniels?

– Hon lämnar en övertygande berättelse om hur han har sprungit in i henne och hennes uppgifter stöds av vittnet.

Vittnet är en kollega, finns det inte anledning att tro att vittnet är partiskt?

– Du får maila över frågorna, det blir en konstig diskussion det här. Du kan se i domen hur jag har resonerat. Tingsrätten gör en bedömning av vittnets uppgifter om man tror på dem eller inte. Jag upplevde inte att uppgifterna var färgade av att det var en kollega.

Hur kunde du göra den bedömningen?

– Utifrån detaljer vittnet ger och som han har iakttagit.

Har ni några bevis, som övervakningsfilmer eller liknande?

– Nej, inga övervakningsfilmer. Det kanske fanns bilder. Jag ska se efter om det har åberopats bilder i målet. Nej, det fanns inga bilder.

I domen står det att det inte finns någon anledning att betvivla de uppgifter som kontrollanten lämnat ”på ett övertygande sätt” om Daniel. Varför var hennes berättelse övertygande?

– Hon lämnade en övertygande berättelse om hur han sprungit in i henne, sedan berättade även vittnet om hur målsägande fallit till marken på grund av att Daniel sprungit in i henne.

Varför är inte Daniels historia om att han har blivit neddragen övertygande?

– Det är en sekvens efter, det var en annan händelse som hände efter det som målsägande berättar om och det var inte föremål för rättens prövning.

En annan händelse? Så Daniel sprang först in i målsägande och sedan tog några andra fast honom och fick ner honom på marken?

– Daniel har inte heller sagt att det var målsägande eller vittnet som tog fast honom.

Men enligt Daniel hände aldrig det som målsägande berättar om, utan det som hände var att han blev fasthållen och föll till marken samtidigt som kontrollanterna, varför är inte hans historia trovärdig?

– Därför att målsägandes berättelse stöds av en tredje person som under ed uppger att detta har hänt.

Daniels advokat menar i överklagan att det inte har gjorts någon tillförlitlig utredning, hur ser du på det?

– Jag har inte läst överklagan, så jag kan inte kommentera. 

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria