Pantrarna vill upprusta förorten | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Pantrarna vill upprusta förorten

Nystartade Pantrarna för upprustning av förorten vill driva en fritidsgård i Biskopsgården. Med egen uppväxt i förorter kombinerat med universitetsstudier tror de att de kan bli förebilder för andra ungdomar.

För två månader sedan träffade FRIA ungdomsrådet i Hisings-Backa, en grupp inom Fryshusets projekt Cides. Ungdomsrådet, som består av 20 ungdomar som är i riskzonen för att hamna i kriminalitet eller destruktiva gäng, berättade då att de vill starta ett aktivitetshus med läxhjälp, psykolog, föredrag och kulturcenter.

Behovet av fler ställen där ungdomar kan vara, umgås och utvecklas är utbrett. Nyligen startade föreningen Pantrarna för upprustning av förorten, som till stor del reser samma krav som ungdomsrådet i Hisings-Backa. Pantrarna är kritiska till nedläggningen av fritidsgården i Biskopsgården och deras mål är att starta och driva en ny fritidsgård i området.

– Ungdomarna känner sig svikna av samhället, de protesterar på olika sätt, genom att bränna bilar till exempel. De behöver något konstruktivt att göra, säger Murat Solmaz, ordförande i föreningen.

– Det finns ingenting att göra i Biskopsgården, fyller Shafie Said i. Ungdomarna hänger i trapphus, i entrén till tandvården, utanför butiker. Politikerna gör ingenting, så det är upp till dem som bor där att göra något själva.

Murat Solmaz säger att samhället tvingat honom till politiskt engagemang.

– Först fick jag jobb på Volvo, men sedan fick jag sparken, sedan började jag plugga på folkhögskola, men då beslutades det att skolan skulle läggas ner – på så sätt har samhället piskat mig in i politiken, säger Murat Solmaz.

Han deltog under ockupationen av Folkhögskolan i Biskopsgården i januari förra året och det var då tankarna på att starta en förening började. Men det var först efter ett besök på Biskopsgårdens bibliotek som han bestämde sig.

– För ungefär en månad sedan var jag på biblioteket i Biskopsgården och där inne satt ungdomar vid ett bord och kastade schackpjäser. Jag frågade bibliotekarien om politikerna var medvetna om att ungdomarna inte har någonstans att vara och hon sa att hon pratat med politikerna flera gånger. Så jag bestämde mig för att gå till stadsdelsnämnden och prata med dem, säger Murat Solmaz.

En del politiker uttryckte intresse för idén att Pantrarna skulle starta en fritidsgård, men ingenting har ännu beslutats. Den 14 februari hade Pantrarna sitt första årsmöte och nu är de 20 personer i föreningen.

Styrelseledamöterna Arash Khaneie, Shafie Said, Murat Solmaz och Atbin Vali läser alla på förvaltningsprogrammet på Göteborgs universitet, och de tror att de kan vara förebilder för andra ungdomar eftersom de själva är uppväxta i Hjällbo, Bergsjön och Kortedala.

– Ungdomarna behöver förebilder som kan väcka deras intresse och visa att samhället inte bara är skit – det finns möjlighet att påverka, säger Shafie Said. Det behövs någon som visar vägen.

Murat Solmaz håller med.

– Många unga klagar på att de som arbetar med ungdomsfrågor inte känner till situationen, istället för att det kommer någon från innerstan kan vi bli förebilder eftersom vi är uppvuxna i liknande områden, säger han.

Föreningen har därför varit runt i Biskopsgården för att prata med ungdomarna på plats.

– Vi fick positiva reaktioner, de tyckte att en fritidsgård och läxhjälp var bra idéer, säger Atbin Vali.

Anledningen till att föreningen riktat in sig just på Biskopsgården är att området helt saknar en fritidsgård. Hösten 2009 lades fritidsgården G-Spot vid Vårväderstorget ner, till följd av den ekonomiska krisen.

Det enda Pantrarna behöver för att kunna sjösätta sin idé är en lokal, arbetet tänker de göra ideellt. Pantrarna vill dock skapa något mer än en vanlig fritidsgård.

– På en vanlig fritidsgård finns pingisbord och tv-spel, men vi vill även väcka ungdomarnas intresse för samhället. Vi kan erbjuda kommunen att ta bort klotter i utbyte mot att vi får pengar till utflykter och för att kunna ha samtal om samhället och öka engagemanget i stadsdelen, säger Shafie Said.Men exakt hur verksamheten ska se ut vill inte Pantrarna bestämma – det ska göras tillsammans med ungdomarna, menar de.

I torsdags bjöd föreningen in politiker och föreningar i Biskopsgården till ett öppet möte och den 29 mars planerar de en demonstration utanför stadsdelsnämndens möte.

– Man kan inte riktigt säga att det är en protest, vi protesterar inte mot något utan vill ha något som inte finns: en fritidsgård, säger Murat Solmaz. Vi ställer även andra krav, som att satsa mer på skolan och stoppa nedskärningarna.

Om kampen för fritidsgården i Biskopsgården lyckas vill Pantrarna sprida sitt arbete till fler stadsdelar. Fast hoppet är att de inte ska behöva göra det själva, utan att andra ska ta vid.

– Om vi lyckas kan det ge styrka till andra ungdomar i olika förorter att göra samma sak, säger Shafie Said. 

Fakta: 

<h2><strong>Läs även:</strong> <a href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/87283">Lokalpolitiker positiva till Pantrarna</a></h2>

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria