Demonstranter tog natten tillbaka | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Demonstranter tog natten tillbaka

Ett hundratal kvinnor, trans- och queerpersoner samlades på tisdagskvällen för en demonstration under parollen Ta natten tillbaka – för rätten att kunna gå ut ensam på natten.

Det höll på att börja illa för demonstrationen Ta natten tillbaka. När ljudbilen kom till uppsamlingsplatsen på Järntorget lyckades en förbipasserande man sno bilnyckeln och kasta iväg den.

Men snart därefter hittades nyckeln på en intilliggande gata och demonstrationen avgick strax efter 21.30 från Järntorget.

Tåget gick mot Hagakyrkan och stoppades efter ett tag av polisen som blockerade vägen och bad om att få se demonstrationstillståndet. Det fick de och demonstrationen kunde fortsätta. 

Demonstrationen, som anordnades av Syndikalistiska Ungdomsförbundet Angered-Bergsjön, riktade sig till personer som har erfarenhet av att definieras som kvinnor och transpersoner.

– Det behövs ett komplement till 8 mars-demonstrationen, sa Hanna Zell, en av arrangörerna. Vi vill ordna en demonstration som tar mer plats och separatism behövs eftersom vi alla har erfarenhet av att bli begränsade och det behöver uppmärksammas.

Det hundratalet personer gick under dans, musik och allsång till Gustav Adolfs Torg där demonstrationen avslutades med dans på torget.

Rekommenderade artiklar

”Ingen slump att män använder mest våld”

I Västra Götaland var 86 procent av dem som dömdes för misshandel år 2011 män. Föreningen Män för jämställdhet vill minska mäns våldsanvändande och ordnar därför en workshop i ickevåldskommunikation.

Systerskapet under luppen

Begreppet systerskap har länge använts av den feministiska rörelsen, men har på senare tid fått kritik för att vara ett uteslutande begrepp. GFT träffar fyra studenter från Göteborgs feministiska högborg, Kvinnofolkhögskolan, för ett samtal om systerskapet.

"Viktigt med separatism"

Cornelia Wahlgren och Miriam Hagström är med i Kvinnofolkhögskolans 8 mars-kommitté. De menar att systerskap och kvinnoseparatism är viktiga kampmetoder.

© 2018 Göteborgs Fria