Iranier protesterar mot Migrationsverket | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Iranier protesterar mot Migrationsverket

Misstro oss inte! är en protestaktion som anordnas av papperslösa flyktingar från Iran. I tisdags inledde de kampanjen genom en sittande demonstration i Smyrnakyrkan.

Det var ett 20-tal iranska papperslösa personer som samlades i tisdags för att protestera mot den svenska asylpolitiken. Anledningen till att de valt att genomföra demonstrationen i en kyrka är att kyrkorna stått för mycket hjälp.

Personerna bakom kampanjen har varit i Sverige i mellan fem och elva år och förhoppningen är att allmänheten och berörda myndigheter ska uppmärksamma deras situation och förstå att de inte kan skickas tillbaka till Iran. 

– Mitt land har ett diktatoriskt system, jag känner mig inte hemma där, säger Mehdi Sheikh Nejdi. 

Misstro oss inte! vill skapa opinion bland annat genom demonstrationer, mediakontakter och sociala nätverk.

– Sverige viftar högt med den demokratiska flaggan, men det finns många som blir orättvist behandlade, säger Reza Yekhzare.

Han berättar att de lever under svåra förhållanden.

– Vi har inte haft ett normalt liv, säger han och hänvisar till att det är svårt att vända sig till vården och de flesta andra svenska institutioner utan personnummer.

Reza Yekhzare menar också att det är paradoxalt att Migrationsverket å ena sidan säger att det inte är ett problem att avvisa personer till Iran, samtidigt som samma migrationsverk betecknar Iran som en odemokratisk diktatur.

Fatemeh Ahocheshm är också på plats i Smyrnakyrkan för att demonstrera. Hon var sjuksköterska i Iran och berättar att hon inte kan åka tillbaka och att hon vill att Migrationsverket och regeringen ska förstå att hon inte har något val.

– Hela världen vet vad som händer i Iran just nu. Jag hade åkt tillbaka om jag hade kunnat, säger hon via tolk.

Protesterna mot Migrationsverket inne på Smyrnakyrkan är ett första steg i Misstro oss inte!-kampanjen. Om myndigheterna inte lyssnar planerar man upptrappningar av protesterna.

– Sedan finns till exempel hungerstrejk som nästa steg, säger Mehdi Sheikh Nejdi.

Rekommenderade artiklar

Fler båtplatser ger mer miljöproblem

Göteborg ska få fler båtplatser. Men med fler båtar kommer en högre belastning på miljön. Och miljöaspekterna är det som politikerna glömmer när fler ska ges möjligheten att njuta av båtlivet.

Aktivister lär sig mer på skoltid

I höst startar en kurs som är unik i sitt slag på Kvinnofolkhögskolan. Kursen Azadi, frihet, är en fortbildning för aktivister. Kursledarnas hoppas på många olika åsikter, spännande debatter och konflikter.

Ojämlik hälsa kostar regionen 16 miljarder

Om man åker spårvagn 11 från Bergsjön till Långedrag ökar livslängden med nio år under färden. Nu har Västra Götalandsregionen räknat ut vad skillnaderna i hälsa mellan olika grupper kostar.

De vill se en gränslös feminism

Den 8 mars förra året startade kampanjen Ain't I a woman, för papperslösa kvinnors rättigheter. Under årets internationella kvinnodag sätter de fokus på den gränslösa feminismen.

Göteborgs värsta hyreshus

Hyresgästerna har inte varmvatten, dusch eller tvättmöjligheter och fasaden rasar ner dagligen. Standarden är så låg att det inte finns några liknande lägenheter att jämföra med, i hela Göteborg. Nu vill hyresvärden Tiberg höja hyran med 75 procent.

© 2018 Göteborgs Fria