En generation som hyllar det 60-talshyllande 90-talet | Göteborgs Fria

Recension


Göteborgs Fria

En generation som hyllar det 60-talshyllande 90-talet

När 1990-talets britpopvåg drog över världen med Blur, Oasis och Suede i spetsen var det många som fick ett nostalgiskt 60-talsskimmer i ögonen. Samtidigt hyllades dessa band för sitt nyskapande sätt att förvalta en omvälvande period i populärmusikens historia.

Nu kommer nästa generation, de som hyllar det 60-talshyllande 90-talet och det är inte ett dugg förvirrande. Typ.
Göteborgsbandet The Greencoats är där någonstans, som ett kärleksbarn från två generationer. Särskilt i andra spåret Away in a dream, där de rockar upp sitaren de har snott från The Beatles samt Procul Harums slamrande ljudmattor och blandar dem med det som blev kvar av Blurs Parklife-platta.

Det är svårt att säga om The Greencoats är ett sådant band som är så seriösa att de glömmer allt annat, eller om de är ett gäng som med glimten i ögat hyllar och stjäl om vartannat, som ser det som en sport att ta allt de gillar, slänga det i en hög på golvet och sätta ihop det som blev kvar och hoppas att det låter bra. Tyvärr är jag beredd att tro på det första. Säkert älskar de att spela sin musik men någon glimt i ögat kan jag inte riktigt hitta. Till och med i o-hoandet från sångaren finns ett gravallvar som är gulligt och irriterande samtidigt.
Men det betyder inte att det här är dåligt. Det är, i sin enformighet, helt okej musik. Bäst är den när bandet slappnar av och flyter med utan att blanda in hjärnan allt för mycket. När det gäller rock är hjärtat en essentiell kroppsdel och när The Greencoats påminner sig själva om det blir det riktigt bra. Men bara då.

Fakta: 

MUSIK

A blend of silk & satin

Artist The Greencoats Bolag Tomt Recordings

Rekommenderade artiklar

Magnifikt spel i klassiker

Recension

Skådespeleriet i Dödsdansen med Göteborgs Dramatiska Teater är strålande, tycker GFT:s recensent.

Loungemusik med klass

Recension

Katakombs debutalbum vimlar av influenser, men är inte helt utan originalitet, tycker GFT:s Helena Krantz.

© 2018 Göteborgs Fria