Hon tar fajten mot Sticky Fingers diskriminering | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Hon tar fajten mot Sticky Fingers diskriminering

Linda Calderon såg fram emot en trevlig kväll med kompisar på Sticky Fingers. Det raserades när hon inte tilläts vara på dansgolvet och tvingades se kvällens konsert från ett hörn långt bak i lokalen. Nattklubben erkänner dock inte diskrimineringen. Avgörandet sker hos Diskrimineringsombudsmannen i februari.

Händelsen utspelade sig på nattklubben Sticky Fingers i centrala Göteborg i slutet på juli förra året. Linda Calderon var där tillsammans med en kompis för att dansa och se en konsert. Strax innan konserten började kom två vakter fram till Linda och sa att hon skulle se konserten från ljusbordet, vilket ligger längst ner i lokalen. Det skulle ”ha med brandsäkerheten att göra”.

Enligt Sticky Fingers utgör hennes rullstol en brandrisk i lokalen, och de hänvisade till brandskyddsregler. Man hävdade också att folk i lokalen kunde snubbla på hennes stol vid en eventuell utrymning.

Linda ignorerade det vakten sa och rullade fram till sina vänner som stod nära scenen.

– Då hade jag en vakt som kollade på mig hela tiden och när jag en gång ställde mig upp i rullstolen så kom han fram och sa att jag skulle ställa in rullstolen i garderoben, säger hon.

– Då tänkte jag att va fan ska jag behöva förklara att jag inte är förlamad utan att jag har en sjukdom som gör att mina muskler förtvinar, men att jag kan stå upp korta stunder om jag tar stöd av min assistent till exempel, säger Linda Calderon.

I ett yttrande till diskrimineringsombudsmannen skriver Sticky Fingers att de inte instämmer med händelseförloppet som Linda beskrivit det och att de har olika versioner av vad som sades.

Linda Calderon säger att hon aldrig känt sig så förnedrad och diskriminerad i hela sitt liv som under den här kvällen.

– Jag förstår att folk som sitter i rullstol inte går ut på krogen om man ska behöva ta sådana här saker. Det är tillräckligt som det är att vara sjuk, säger Linda Calderon.

Nu väntar hon på ett avgörande från Diskrimineringsombudsmannen och vill att saken ska utredas ordentligt.

– Om det nu är så att det finns brandskyddsregler som säger att personer i rullstol inte får vistas på ett dansgolv eller nära en scen då tycker jag att det är helt sjukt och att man ska se över de reglerna, säger hon.

FRIA har försökt nå ansvariga på Sticky Fingers, men utan resultat. 

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

© 2018 Göteborgs Fria