Grön Ungdom sparkar djurrättsaktivist | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Grön Ungdom sparkar djurrättsaktivist

Richard Klinsmeister var anställd som ombudsman hos Grön Ungdom sedan två år tillbaka, men nyligen sparkades han från sin arbetsplats. Anledningen: hans uttalanden om djurrätt. Nu driver Göteborgs LS av SAC Klinsmeisters fall.

Att Richard Klinsmeister var aktiv i Djurrättsalliansen var ingen hemlighet, det stod i hans cv när han sökte jobbet som ombudsman och han betitlade sig också som djurrättsaktivist på valsedlarna. Men nu väljer Grön Ungdom att säga upp honom på grund av djurrättsengagemanget. Konflikten uppstod efter att han intervjuats i P1:s Kaliber i november förra året. I programmet säger Klinsmeister att Djurrättsalliansen endast använder lagliga metoder, men att han har förståelse för dem som räddar djur från exempelvis pälsfarmer.

– Det är så märkligt att de säger upp honom av de här skälen, trots att Miljöpartiet har flera aktiva djurrättsaktivister inom partiet, och trots att de har djurrätt och civil olydnad i sitt partiprogram, säger Irene Elmerot, Göteborgs LS. – Jag hade förstått om de sa upp honom om han propagerade för kärnkraftindustrin, men inte för det här.


Richard Klinsmeister var tillsvidareanställd som ombudsman och har haft tjänsten i två år. Han säger sig vara överraskad av uppsägningen.

– Jag är besviken på Miljöpartiet eftersom det var på grund av djurrättsfrågorna som jag valde att engagera mig i partiet från början. Det var också på grund av mitt djurrättsengagemang som jag blev anställd från början, så det är överraskande att jag nu får sparken av samma anledning, säger Klinsmeister.

Efter hans deltagande i Kaliber skickade Grön Ungdom Väst ut ett pressmeddelande där de skriver att de tar avstånd från Klinsmeisters uttalanden.

– De uttalanden som vi reagerade på rörde sig främst kring att han sa att han har förståelse för dem som använder sig av våldsamma metoder för att nå sina politska mål. Vi anser det oförenligt med hans arbetsuppgifter att uttala sig positivt inför de hot och påtryckningar som ägare till affärer som säljer päls enligt reportaget blivit utsatta för, säger Malin Hjalmarsson, personalansvarig för Grön Ungdom Väst.

– Styrelsen har därför inte längre förtroende för att Klinsmeister kan utföra de arbetsuppgifter som åligger honom där han, som vår enda anställda, är en talesperson för oss, säger hon.

Klinsmeister påpekar att han inte sagt att han använder olagliga metoder, eller ens stödjer det, utan att han sagt att han har förståelse för att andra använder sådana metoder.

– Jag har ju valt att engagera mig partipolitiskt, istället för i olagliga verksamheter, så det känns tungt när man försöker föra kampen politiskt och får sparken när man gör det, säger han.

Det var den 5 januari som styrelsen för Grön Ungdom Väst tog beslut om uppsägning och just nu pågår förhandlingar mellan Göteborgs LS och Grön Ungdom, där fackförbundet yrkar på skadestånd.

– Rent allmänt kan man säga upp någon för att den är med i en förening, men föreningsmedlemskapet måste innebära en stor förlust för arbetsgivaren och det gör det inte i det här fallet, säger Irene Elmerot. Vi har naturligtvis ogiltigförklarat uppsägningen och ska göra vårt yttersta för att säkra arbetsrätten, även inom de politiska partierna. 

Annons

Rekommenderade artiklar

Göteborgs goaste gubbar

Två av tre spårvagnar namngivna efter män, visar GFT:s genomgång. På torsdag är det dags för Göteborgs spårvägars årliga prisutdelning.

© 2017 Göteborgs Fria