"Så här får det inte gå till" | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

"Så här får det inte gå till"

Sonny Wåhlstedt, från det regionala nätverket Suicidprevention i Väst, reagerar starkt efter att ha läst turerna kring Zandras fall. "Så här får det inte gå till" säger han.

Suicidprevention i Väst är ett politiskt obundet nätverk som arbetar för att öka kunskapen om hur man kan förebygga självmord. FRIA låter Sonny Wåhlstedt, utbildare och intressepolitisk koordinator i föreningen, läsa reportaget om Zandra.

– Jag tycker att det är anmärkningsvärt att en läkare och psykiater kan uttala sig så här om en patient, att hon vill säga upp sig när patienten kommer och att patienten har alla saker man vill ha, så här uttalar man sig inte om någon med psykisk ohälsa, säger Sonny Wåhlstedt.

Han reagerar skarpt på hur avdelningspolicyn om att ingen får skada sig används.

– Man kan inte skriva ut någon för att det finns en policy om att ingen får skada sig på avdelningen, den policyn bör handla om något helt annat: att man ska ha höjd vaksamhet så att patienter inte har möjlighet att skada sig. Policyn borde inte vara ett underlag för att skriva ut självmordsbenägna.

Sonny Wåhlstedt kräver nu att Sahlgrenska granskar policyn, hur den är utformad och om ansvarig personal står bakom en policy som innebär att personer med självskadebeteende ska skrivas ut.

– Det här är ett allvarligt avslöjande som måste redas ut. Om det är så att policyn är ett underlag för utskrivning bör patienterna få veta det, då är det ju ingen mening med att söka hjälp om man är självmordsbenägen.

Sonny Wåhlstedt pekar också på att mellan 80–90 procent av dem som begår självmord har varit i kontakt med psykiatrin under de senaste sex månaderna innan, och att det är viktigt att ta patienterna på allvar.

Fakta: 

<h2>Läs också: <a href="http://www.goteborgsfria.nu/artikel/86371">Försökte hänga sig på psyket – blev utskriven</a></h2>

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria