I julhandeln når konsumtionen nya höjder | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

I julhandeln når konsumtionen nya höjder

I år väntas julhandeln återigen slå nya rekord. Bara i Göteborgs kommun beräknas vi i december shoppa för 4,2 miljarder kronor. Samtidigt som Svensk Handel hyllar den ökade handeln riktas kritik mot konsumtionshysterin inför helgdagarna.

Julhandeln väntas slå rekord i år igen. I hela Sverige väntas julhandeln omsätta 65 miljarder kronor. Svensk Handel beräknar att decemberhandeln i Göteborgs kommun kommer omsätta 4,2 miljarder kronor och i hela Göteborgs regionen 6,7 miljarder kronor. Turisters shopping antas stå för en stor del och satsningar som Julstaden och Jul på Liseberg hyllas som lyckade satsningar som fått handeln att blomstra. Men Göran Hådén, som är engagerad i En köpfri dag, ser inte lika positivt på konsumtionshysterin.

– Det visar på att den här debatten om klimatkrisen ännu inte fått effekt i praktiskt handling. Man är fortfarande fast i det här tillväxtberoende ekonomiska systemet fast det är oförmöget att klara de klimatmål vi behöver uppnå, säger han.

De julklappar som kommer sälja bäst enligt prognoserna är leksaker, men även smycken, elektronik och kläder kommer sälja bra. Ekologiska varor fortsätter öka i årets julhandel, trots att utbudet av ekologiska varor minskat något inom elektronik-, kläd- och skohandeln. I bok- och pappershandeln har utbudet däremot ökat och 69 % av dem säger att de har ekologiska produkter.

– Det handlar inte bara om att köpa bättre saker utan om att köpa mindre överhuvudtaget, säger Erik Lensell som är ordförande för Miljöförbundet Jordens Vänner som jobbar för att konsumtionen ska minska och att man ska återanvända mer. Erik Lensell tycker framför allt att man inte ska ha dåligt samvete för att man inte köper ekologiskt utan istället lägga energin på att organisera sig i föreningar.

Göran Hådén håller med om att det bästa för miljön vore att konsumera mindre.

– Den mest klimatsmarta varan är den vi aldrig köper, fast det givetvis är bättre att köpa ekologiskt om man nu måste köpa något. Man måste ju äta för att hålla sig vid liv men äter man för mycket så drabbas man av övervikt och får problem. På samma sätt är överkonsumtionen välfärdsstatens fetma, och det är dags att börja banta.

Det finns också alternativ till de traditionella julklapparna om man vill ge något till varandra. ActionAid säljer julklappar som bekämpar fattigdom i världen, en favorit är geten. En dräktig get eller två getter, en hona och en hane, ges till en fattig familj. Den första killingen skänks vidare och på så sätt får fler familjer getter som ger mjölk och kan säljas vidare när de förökar sig.

Erik Lensell tycker att det är bättre att investera i det civila samhället istället för att köpa prylar. Om man har de ekonomiska möjligheterna kan man istället spendera pengarna på att köpa en regnskogsadoption eller betala medlemskap i föreningar. Det finns gott om alternativ till att köpa julklappar, tycker Göran Hådén.

– Det som brukar vara uppskattat är att man gör någonting personligt och inte ger bort ett massproducerat själlöst prydnadsföremål. Om man har talangen att kunna göra hantverk, teckna eller liknande så kan man göra det. Annars kan man ge presentkort på att sitta barnvakt, ge massage, gå ut med hunden eller vad som helst.

Rekommenderade artiklar

”Vi ska finnas till för alla barn”

De flesta anser att man bör värna om barnen. Ändå mår många barn dåligt. FRIA har träffat Karin Johansson, psykolog och utredare på Barnens rätt i samhället, Bris, i Göteborg. Hon vill att samhället ska bli bättre på att prioritera barnen.

De tar beslut om stadsdelar som de inte själva bor i

Det har nu gått ett halvår sedan några av Göteborgs stadsdelar slogs ihop. Men det är inte alla politiker som bor i den stadsdel som de beslutar om. Det visar FRIA:s kartläggning. I vissa stadsdelar är det också en skev representation av de olika områden som ingår efter hopslagningen.

Somalier tar revansch mot fördomar

I media utmålas etniskt ursprung ofta som en orsak till problem. Somalier har beskrivits som ett folk på väg att gå under av kriminalitet, missbruk och arbetslöshet. Men det finns också de som kämpar för att slå hål på fördomarna. Genom positiva förebilder vill organisationen Göteborgsinitiativet lyfta fram en annan bild.

Lång väg kvar för Göteborgs miljöarbete

Årets rapport om kommunens miljömål är mycket av en repris. Precis som FRIA rapporterat om tidigare år når inte Göteborg sina mål nu heller. På flera håll i staden når inte ens luftkvaliteten upp till lagstadgade normer.© 2018 Göteborgs Fria