Stort intresse för kollektivt boende | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Stort intresse för kollektivt boende

Var tredje person vill bo kollektivt om de själva får bestämma, det visar en undersökning som Boplats har gjort. Och Göteborgs stad hakar på intresset. Redan nu finns planer på kollektivhus/gemenskapsboende för äldre i fyra stadsdelar.

Boplats har via slumpvis utskickade enkäter på sin hemsida fått in svar från nästan 600 personer i sin kunddatabas. Svaren visar att 30 procent helst vill bo i någon form av kollektiv; i lägenhet, hus eller kollektivhus/gemenskapsboende. Mest populärt är kollektivhus/gemenskapsboende där man har en egen lägenhet men delar gemensamma ytor med sina grannar.

På frågan "varför vill du bo kollektivt?" svarar de flesta att det är av sociala skäl. "Det ska finnas folk att umgås med om och när jag vill" var ett svar som kom fram. Bland unga och gamla finns det också ekonomiska skäl till att man vill bo kollektivt.

– Nu har vi svart på vitt att det finns ett stort intresse, säger Birgitta Rang, ordförande i föreningen Bo Ihop, som har jobbat i över 20 år för att fler kollektivhus/gemenskapsboenden ska byggas i Göteborg.

Marina Johansson (S), kommunalråd med ansvar för äldrefrågor, lovar att möta upp allmänhetens intresse.

– Vi har pengar avsatta för det här i budgeten för år 2011 och det finns en politisk enighet kring att vi ska ha gemenskapsboende för äldre. Det bästa vore om vi kunde hitta befintliga hus och inte behöva vänta på nybyggnationer, då blir det också lättare att hitta lösningar även för dem med de mindre plånböckerna, säger hon.

Hon avslöjar att fastighetskontoret i Göteborgs stad redan nu kollar på fyra stadsdelar och undersöker vad det finns för behov och förutsättningar för kollektivhus/gemenskapsboenden där. Det arbetet kommer så småningom att sprida sig till fler stadsdelar. Intresset för kollektivhus/gemenskapsboende finns i alla åldersgrupper, men just nu finns inga planer på hus med blandade åldrar.

Ulla-Britt Swensson från Bo Ihop är med i en grupp inom föreningen som jobbar med ett kollektivhus/gemenskapsboendeprojekt på Backaplan. Än finns det bara översiktsplaner för området så ett eventuellt hus ligger långt fram i tiden. Genom åren har hon märkt en tröghet och ett motstånd från kommun, byggare och bostadsbolag.

– Jag har fått intrycket av att man tycker att det är krångligt när personer vill påverka hur de själva ska bo, borde man inte i stället se det som något positivt, frågar hon sig.

ANNONS
ANNONS

Rekommenderade artiklar

Deras lycka byttes mot byråkratisk mardröm

Det som började som en ljuv kärlekshistoria slutade i en byråkratisk återvändsgränd. Nurten Tuncel är hemma i Mölndal medan hennes man lever som flykting i Grekland. Den politiska situationen i Turkiet och svenska regler står nu i vägen för deras kärlek.

Sverigefinnar kämpar för sina rättigheter

6 december är Finlands 100-åriga självständighetsdag. Satu Rekola från Göteborgs sverigefinska råd vill uppmärksamma behovet av sverigefinska skolor, förskolor och äldreomsorg.

© 2022 Göteborgs Fria