De vill rädda sitt kolllektivhus | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

De vill rädda sitt kolllektivhus

Trots att gemenskapsboenden ska främjas enligt kommunens budget ligger nu kollektivhuset Trädet i konflikt med det kommunala bostadsbolaget Poseidon. Ett nytt hyresavtal hotar husets framtid, enligt de boende.

Det är en upprörd stämning på kollektivhusföreningen Trädets stormöte. Det är Poseidons beslut att omförhandla hyresavtalet som ska diskuteras och de boende menar att Poseidons förslag till avtal innebär en drastisk förändring.

– Vi har skött huset som om det var vårt eget i 25 år och aldrig legat dem till last. Nu riskerar kollektivhuset att dö. De vill ta ifrån oss förvaltningen och införa marknadshyror, säger Dan Ljung, ordförande i kollektivhusföreningen Trädet.

I Göteborgs stads budget för 2010 står det att ”Gemenskapsboende ska främjas”, detta för att öka mångfalden av boendeformer i staden. Ett ärende om gemenskapsboenden ligger nu också hos kommunstyrelsen. Ärendet handlar främst om äldre, och där står att äldre ensamstående ofta efterfrågar kollektivboende. Anledningarna är att det ger ökade möjligheter till delaktighet och gemenskap med grannar och att det skapar möjlighet för äldre att bo kvar längre. I kollektivhuset Trädet finns inga åldersgränser och de boende håller med om att det behövs fler liknande hus, inte färre. Det finns ett stort intresse av att bo i kollektivhus – kön till Trädet har legat stadigt på ungefär hundra personer genom åren.

– Det behövs variationer i sättet att bo, för mig ger det en trygghet att vara kompis med mina grannar och att göra saker tillsammans, säger Karin Gustavsson, som bor i huset.

 

Det var 1985 som dåvarande AB Göteborgshem tecknade ett hyresavtal med kollektivhusföreningen Trädet. Sedan dess drivs huset, som ligger i Kortedala, som ett kollektivhus där de boende hyr sina lägenheter i andra hand av husets förening och där alla har gemensamt ansvar för skötseln av huset. I snitt lägger de boende två timmar i veckan på arbete i till exempel vaktmästargruppen eller i utegruppen, och eftersom de boende betalar med sin arbetskraft och sådana tjänster inte behöver köpas in får de lägre hyra än i liknande hyreshus. Till exempel kostar en trea i huset ungefär 3◊500 kronor i månaden. Men i en skrivelse till hyresnämnden begär nu Poseidon att få höja hyrorna till den nivå som vanliga hyreshus har och ta över förvaltningen av huset.

– Det är mycket skötseln som idén bygger på, säger Elin Strandell, som sitter i det gemensamma samlingsrummet. Genom de olika arbetsgrupperna träffar man människor som man aldrig hade träffat annars.

När FRIA pratar med Poseidons distriktschef Göran Olausson säger han att Poseidon är öppna för att ge Trädet ansvar för skötseln.

–  Ja, vi är öppna för en dialog kring detta. Vårt förslag är en ren plattform för att inte strula till det från början, men utifrån det kan vi diskutera själförvaltningslösningar.

 

Däremot vill Poseidon inte rucka på kravet om att höja hyrorna.

– De har en hyresnivå som kraftigt subventioneras av det övriga hyresgästkolletivet. De betalar i princip bara för direkta kostnader på just den fastigheten, säger Göran Olausson.

Uttalandet är helt felaktig, enligt Dan Ljung.

– Poseidon har trots påstötning inte kunnat redovisa på vilket sätt vi skulle bli subventionerade. Det är riktigt att vi inte genererar några större vinster men vi utnyttjar heller inte administration eller något annat hos Poseidon. Att andra hyresgäster är med och betalar våra hyror stämmer inte, säger Dan Ljung som berättar att föreningen betalar 30◊000 kronor om året för Poseidons administration av räkningar och att de har betalat amorteringar på husets lån på närmre en miljon kronor.

Dan Ljung menar att Trädet ställer hyrespolitiken på ända eftersom huset visar vad en lägenhet egentligen kostar. Andra lägenheter kostar mer eftersom pengar ska gå till företagens administrativa arbete och till vinster, säger Ljung.

 

Göran Olausson, enligt Göteborgs Stads budget ska gemenskapshus främjas – tycker du att ni gör det?

– Vi ger dem den möjligheten fortfarande. Vi förstår att hyreshöjningen vore en katastrof om den infördes över en natt, så vi är generösa och inför den över tio års tid. Då får de tid på sig att fundera på om det finns sådana kvaliteter att det är värt att betala mer för att bo i kollektivhus, säger Olausson.

Föreningen Trädet kommer att fortsätta kämpa för sitt hus genom debattartiklar och genom att bjuda in Poseidon på middag i huset.

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria