Regnbågsparaden lockade tusentals | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Regnbågsparaden lockade tusentals

På söndagen gick regnbågsparaden längs Avenyn som avslutning på Hbt-festivalen. Paraden präglades av dans och glädje, utom när personer från queertransblocket hamnade i en konflikt med Livets Ord.

Flera tusen personer gick från Operan till Götaplatsen, och nästan lika många stod längs sidorna av vägen för att se paraden.

– Det är kul att se och att folk visar sina känslor, sa Jary Tammisto som stod med en barnvagn och tittade.

Med i paraden gick uniformerade poliser, GöteborgsOperan, SKTF och representanter från flera politiska partier, däribland Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Feministiskt initiativ. Ett block utmärkte sig genom en ljudbil, dansande, svartrosaklädda demonstranter och anarkistiska slagord. Där fördes det fram kritik mot att Hbt-festivalen och regnbågsparaden blir jippon istället för att vara enbart politiska.

– Det behövs en mer radikal rörelse, som inte håller på med
assimilationspolitik, som att jobba med lagstiftning och information, det
behövs mer aktivism, sa Safir, från den anarkoqueera transrörelsen. Jag vill se
ett mer intersektionellt perspektiv, att man kopplar det till antirasism till
exempel. Och istället för att transpersoner ska inkluderas så borde vi snarare
inkludera cis, det vill säga icketranspersoner.

Mitt på Avenyn hamnade queertransblocket i konflikt med Livets Ord, som hade med sig plakat med texten ”Nu har vi kommit ut, vi bjuder på pannkaka, kaffe och goda nyheter” och. ”Do not delude yourself”, vilseled inte dig själv.

Några av demonstranterna upplevde Livets Ord som provocerande och försökte ta deras skyltar. Det gjorde Livets Ord-medlemmarna upprörda och de knuffade därpå demonstranterna.

Överlag var det dock en lugn demonstration med glada åskådare och demonstranter. Betty Fredriksson gick med i blocket Stolta föräldrar till homosexuella barn.

– Jag är en stolt mamma sedan 35 år tillbaka, sa hon. Jag är överlycklig att paraden kommer till Göteborg nu, innan var det bara i Stockholm så jag har väntat på det här.

Rekommenderade artiklar

Få transpersoner anmäler diskriminering

Ett och ett halvt år efter att könsöverskridande identitet och uttryck infördes som en diskrimineringsgrund har endast sju personer gjort anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, DO. Det beror på media och på okunskap inom DO, enligt utredaren Peter Tai Christensen.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria