Få transpersoner anmäler diskriminering | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Få transpersoner anmäler diskriminering

Ett och ett halvt år efter att könsöverskridande identitet och uttryck infördes som en diskrimineringsgrund har endast sju personer gjort anmälningar till diskrimineringsombudsmannen, DO. Det beror på media och på okunskap inom DO, enligt utredaren Peter Tai Christensen.

Innan den 1 januari 2009 var det svårt för transpersoner att få offentlig upprättelse, då var inte könsöverskridande identitet och uttryck ännu någon diskrimineringsgrund. Men sedan grunden infördes har endast sju personer gjort anmälningar till DO.

Peter Tai Christensen, utredare hos DO, menar att det har två orsaker: dels att anmälningarna blir offentliga och att många är rädda att det ska komma ut i media och dels att personalen på DO själva inte har tillräcklig kompetens på området.

– En del har hört av sig till oss och fått fel information. Personal härifrån har frågat om de vill anmäla på grund av sexuell läggning, när personen då har sagt att det handlar om könsöverskridande uttryck så har de fått svaret att de inte kan få hjälp. Det är oerhört anmärkningsvärt, säger Peter Tai Christensen under ett seminarium under Hbt-festivalen i Göteborg.

När det gäller medierna önskar Peter Tai Christensen att de tog mer ansvar för att inte skada personer som väljer att göra anmälan. Alla vill inte komma ut offentligt och är därför rädda för att bli avslöjade.

– En del medier hänger ut personer som har anmält, de hänger inte ut den anmälda innan den har dömts, men däremot anmälaren, säger Peter Tai Christensen. Även om de inte skriver namn så kan man ibland förstå vem personen är i alla fall.

De sju anmälningar som har kommit in handlar bland annat om en manlig transvestit som nekats servering på en bar, en högstadiekille som blivit trakasserad av lärare och elever för att han sminkar sig och en person som inte tilläts att tilltalas som hen under en borgerlig vigsel.

Många transpersoner upplever diskriminering, och när Peter Tai Christensen har varit ute och träffat olika organisationer har han fått höra om personer som blivit diskriminerade av läkare, lärare och arbetsgivare.

– Träffar man femton personer får man höra om femton fall. Det råder tyvärr inte brist på diskriminering utan på kännedomen om hur man tar tillvara på sina rättigheter, säger Tai Christensen.

För att fler ska anmäla diskriminering som de har utsatts för kommer DO bland annat att ha en anmälningsverkstad under Stockholm Pride i juli. 

Fakta: 

<h2>I dag, onsdag, inleds Hbt-festivalen som håller på till och med söndag. På måndag, den 17 maj, firas Idaho – Internationella dagen mot transfobi och homofobi.</h2>

Rekommenderade artiklar

Regnbågsparaden lockade tusentals

På söndagen gick regnbågsparaden längs Avenyn som avslutning på Hbt-festivalen. Paraden präglades av dans och glädje, utom när personer från queertransblocket hamnade i en konflikt med Livets Ord.

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

© 2018 Göteborgs Fria