Göteborgs Fria

Fotbollslek för förändring 

Föreningsidrotten i Göteborg har en övervikt av pojkar. Det här försöker projektet ”Fotbollslek för yngre tjejer” i Majorna och Linnéstaden att ändra på genom att bjuda in tjejerna på planen.

Fotbollstjejerna står i en halvcirkel runt Christel Gröndahl från Azalea BK och övar bicicletas, överstegsfint och skottfint.

– Vad är viktigt att tänka på när när man gör skottfint? Hur skulle man se ut? frågar Christel. Hon är en av initiativtagarna och projektledare för fotbollsleken.

– Lite stor och arg, säger en av sexåringarna. Hon breder ut armarna och gör en ilsken grimas för att visa hur.

– Ja, precis, för man ska ju låtsas skjuta sitt allra hårdaste, säger Christel.

Hon och fyra 17-åriga tjejer som spelar, eller har spelat i Azalea BK håller i fotbollsleken på Kungsladugårdsskolan i◊dag.  

 

Enligt en undersökning från tidningen Dagens Samhälle är Göteborgs kommun inte jämställd när det gäller idrott bland unga. Här deltar 35 procent färre tjejer i föreningsidrotten.

Verkligheten bakom sådana här siffror är anledningen till att Azalea BK började fundera på hur man skulle få fler tjejer till fotbollen och klubben.

– De flesta tjejer börjar spela i tio–elvaårsåldern, medan killarna börjar när de är fyra. Och då äger killarna skolgårdarna sedan, säger Christel. Det är ju också så att tjejer tyvärr får lära sig att de inte kan, och så backar de.

Sedan projeket satte igång har man märkt att fler tjejer är med och spelar på skolgården och att fler tjejer söker sig till Sandarnas och Azaleas fotbollsklubbar. De är också yngre när de börjar. I◊dag har Azalea BK lag för sexåriga nybörjartjejer.

 

Det var 2006 som fotbollsklubbarna i samarbete med Majornas samverkansförening började att erbjuda flickor i årskurs F-3, alltså i åldrarna sex till nio år, att ha fotboll med dem i skolan. Numera deltar nio skolor i Majorna och Linnéstaden och det är träning en dag i veckan under ledning av 23 fotbollstjejer från Azalea BK i åldrarna 16 till 19 år. 

Nu är det så inkört, berättar Christel, att tjejerna frågar efter fotbollsträningen redan när de börjar skolan på hösten. Responsen från lärare, rektorer och föräldrar har varit positiv. Christel själv har spelat fotboll sedan sjuttio-

talet och ett annat problem hon har stött på är att många tror att tjejer bara vill ha kul när de spelar, medan killars fotboll handlar om allvar. Tjejernas träning viftas ibland iväg med att de ”ändå inte kan bli någonting”. Christel ger exempel på hur yngre killar ofta får med sig fotbollströja och bra fotbollsskor till knatteträningen, medan många tjejer inte ens har skor med sig.

Men att bli tagen på allvar, ha roligt och få en bra träning för att utvecklas, är en kombination som både killar och tjejer vill ha, menar Christel.

– Det gäller ju vad man än gör, om man målar, skriver eller spelar fotboll, säger hon och understryker att det viktigaste inte är att spela just fotboll utan att man hittar något som man gillar i slutändan.

I Azalea har man tagit tag i könsorättvisor, enligt Christel, men det i andra klubbar kan märkas i att tjejlagen får dåliga träningstider och att resurserna fördelas snett.

 

Dagens träning på Kungsladugårdsskolan är den första efter påskuppehållet, stämningen är förväntansfull och spelarna verkar taggade. Christel hälsar alla välkomna tillbaka, barnen delas in i två grupper där ena halvan börjar med teknikträning och den andra har träningsmatch mot varandra.

– Zlatan är min fotbollsidol, säger Sofia Theliander, 6 år.

– Mina idoler är Zlatan och Sofia Theliander, säger Sigrid Högberg med ett finurligt leende. De ställer sig på ett led framför Christel och börjar uppvärmningen.

– Vem är rädd för svarte orm? ropar Christel.

Svarte orm är en lek där man tränar på att driva på bollen.

– Inte jag, skriker alla tjejerna och dribblar med bollarna ut på planen.

Om Christel sätter ned foten på bollen blir man tagen. I fotbollsleken gör de lekar, uppvärmning, bli vän med bollen- övningar och spelar matcher. I slutet av maj blir det fotbollscup – Maj och Linneacupen på Karl Johanstorg – för alla inblandade skolor. Förra året deltog nästan 500 tjejer.

Några av dem är som tränar förskole-tjejerna och treorna i dag är Mira Falck och Malin Boberg. De har gått  utbildningar i ledarskap och Fotbollsförbundets avsparkskurs. De upplever också att en anledning till skillnaden mellan killar och tjejers ambitioner med fotbollen handlar om att killar ofta börjar träna fotboll tidigare än tjejer. Och att tjejer inte uppmuntras på samma sätt att satsa på fotbollen.

– Tjejer uppmärksammas inte lika mycket. Till exempel toppade de inte lagen förrän vi var 15 – 16 år. Vi var ändå Göteborgs bästa lag då, säger Malin som tidigare spelat i Azalea BK.

En som har höga ambitioner med träningen är Clara Nicklasson som går i trean. Hon tränar tre gånger i veckan och spelar i Sandarna BK när hon inte tränar såhär, på fotbollsleken.

– Jag ska göra det länge. Till allsvenskan hoppas jag. Kanske ska jag börja träna med Azalea BK sedan.

drupal_add_css("sites/all/themes/fria/css/addthis/addthis-100414.css");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/jQinclude.js");
drupal_add_js("sites/all/themes/fria/javascript/addthis-100415.js");
?>

Fakta: 

Få tjejer idrottar i Göteborg

• På listan över vilka kommuner där flest tjejer deltar i ungdomsidrotten kommer Göteborg på plats 231 (av 290). Här är det 35 procent färre tjejer i åldern 7-20 år som deltar i idrottsföreningar jämfört med killar i samma ålder.

Källa: Dagens Samhälle/Riksidrottsförbundet

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Bland röda bögar och lesbiska ligor

Nu vajar regnbågsflaggorna runt om i staden och Hbt-festivalen är i full gång. Det är en lång kamp som har gjort det möjligt och FRIA passar på att göra några nedslag i Göteborgs hbt-historia.

Göteborgs Fria

De vill se en queer hbt-rörelse

Nätverket Transmilitanta brigaden vill ha en queer analys av trans och i dag arrangerar de därför Queertransfestivalen som riktar en känga mot begreppet hbt. "Hbt-rörelsen slickar jävligt mycket heteromansröv" säger Lasse Långström i brigaden.

Göteborgs Fria

Queera arbetare diskrimineras

Cecilia Gomez Sonesson blev utfryst på sitt jobb inom hemtjänsten efter att ha berättat för ”fel kollega” att hon är lesbisk. I glappet mellan lag och verklighet sitter fortfarande arbetare i kläm. 

Göteborgs Fria

Kampanj sätter ljus på gömda kvinnors situation

Kvinnors mänskliga rättigheter underordnas i dag svensk asylpolitik, menar nätverket Ingen människa är illegal i Göteborg. Det är också svårt för papperslösa kvinnor att söka hjälp från polis och kvinnojourer. Med kampanjen Ain´t I a woman vill man ändra situationen och väcka feministisk debatt och handling.

Göteborgs Fria

Arbetsrelaterad värk är en klassfråga

Arbetarklassen har sämst arbetsmiljö. Det visar LO:s nya arbetsmiljörapport som kom i början av december. Bland annat visar den att över hälften av de kvinnliga industriarbetarna har ont i kroppen varje vecka.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu