Nazister ordnar marsch mot moskén | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Nazister ordnar marsch mot moskén

Antirasister svarar med motdemonstration.

På söndag kommer två demonstrationståg att gå på Hisingen. Det handlar om den nazistiska organisationen Nordisk ungdom som vill stoppa moskébygget genom en demonstration – och en motdemonstration som vill försvara religionsfriheten.

Efter att ha diskuterats i över 20 års blev det i mars klart att en ny moské ska byggas i Göteborg, det första spadtaget tas nu under april och moskén väntas vara klar i maj nästa år. Det har upprört personerna i gruppen "Bevara Keillers park, nej till moskén". Kampanjen beskriver sig själv som politiskt obunden, men enligt tidningen Expo är det nazistorganisationen Nordisk ungdom som står bakom kampanjen och en av dess frontfigurer som står bakom hemsidans domän.

I sin Facebookgrupp förklarar Bevara Keillers park sina tankar: "Området vid Ramberget är idag en mysig park och byggs den här moskén så kommer det att påverka parken negativt. Området kring Ramberget är dessutom ett svenskt område, där endast ett fåtal muslimer bor. Platsen är dåligt vald då den inkräktar på ett svenskt område".

Därför kommer nätverket enligt sin hemsida att genomföra en demonstration på söndag under parollen ”Förstör ni vår historia förstör vi er framtid”.

Det nazistiska nätverket Info-14 uppmanar sina medlemmar att delta och Bevara Keillers parks Facebookgrupp har nu ungefär ungefär 5 400 medlemmar. Bland dessa återfinns bland andra Sverigedemokraternas riksdagskandidat Christian Westling. När Expo ringde upp Westling svarade han att han inte har tid att delta och tillägger:

– Jag sa mest ja för att jag tyckte det lät som en trevlig grej, säger Christian Westling, till Expo.

Under parollen "Försvara religionsfriheten – Nej till rasism och nazism!" kommer en motdemonstration att avgå en timme innan nazisternas demonstration. Bakom den står en rad olika individer och nätverk, bland andra Göteborg mot rasism.

– Alla ska ha samma rätt att utöva sin religion, precis som kristna får ha kyrkor ska muslimer få ha rätt att ha moskéer, säger Amanda Dübeck, ordförande för Göteborg mot rasism. Det är obehagligt att nazister och sveridedemokrater för en antimuslimsk hetskampanj. Vi vill att många ska delta i vår demonstration, oavsett religion, så vi blir så många som möjligt.

Se även:

Fakta: 

Demonstrationer den 11 april

"Försvara religionsfriheten - Nej till rasism och nazism!" avgår kl 11 från Kvilletorget.

 

"Bevara Keillers park, nej till moskén" avgår kl 12 från Myntgatan 8.

 

Läs även:

Nationaldemokraterna kan få presstöd

Rekommenderade artiklar

Elever strejkar mot utvisningar

Schillerska gymnasiet i skolstrejk mot utvisningar i dag, tisdag. ”Ungdomar har makt att påverka” säger eleven Simon Boerenbeker Klang.

Så vill de rödgröna lösa bristen på bostäder

Antalet bostadslösa barn i Göteborg har ökat med 149 procent på två år – allt under den rödgröna mandatperioden. GFT pratar med ansvarigt kommunalråd Ulf Kamne (MP) om hur han vill lösa situationen.

© 2018 Göteborgs Fria