Västtrafiks kontrollanter kontrolleras | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Västtrafiks kontrollanter kontrolleras

I dag genomför nätverket Kampen om Göteborg en kontroll av Västtrafiks kontrollanter. "Vi vill ge Västtrafiks anställda en känsla av hur det är att bli kontrollerad i sin vardag" säger Fredrik Jansson från Kampen om Göteborgs kollektivtrafikgrupp.

Dagen inleddes med flygbladsutdelning utanför Västtrafiks huvudkontor vid norra Ullevi spårvagnshållplats. Därefter fortsatte nätverkets kontrollanter att dela ut flygblad vid Drottningtorget, för att sedan följa efter Västtrafiks kontrollanter på spårvagnarna och förvarna kollektivåkarna om kommande kontroller.

Bakom kontrolldagen finns även ett missnöje med den höga månadsavgiften för att resa kollektivt. Kampen om Göteborg menar att de höga spårvagnsavgifterna drabbar många boende i områden som Bergsjön, Angered, Hammarkullen och Biskopsgården negativt, då avgiften utgör en kännbar del av en låginkomsttagares lön.

– Vi tycker det är viktigt att staden blir mer tillgänglig för alla, förklarar Fredrik Jansson.
Han anser att kontrollanterna skapar en atmosfär av otrygghet och våld på spårvagnarna och att de av många upplevs som hotfulla. Han tror även att plankningen skulle minska om avgiften sänktes.

– Västtrafik gick nyligen ut i media med att de ska öka antalet kontroller. Istället hade de kunnat sänka avgiften eller bygga ut kollektivtrafiken, säger han. 

Fredrik Jansson och de andra i nätverket kampen om Göteborg vill se en skattehöjning på tre procent, vilket är den siffra som krävs för att kunna göra kollektivtrafiken helt skattefinansierad och därigenom avgiftsfri. 

I dag ger biljettintäkterna 2 miljarder om året, Västra Götalandsregionen står för 1 miljard om året och regionens 49 kommuner för ytterligare 1 miljard.

Kampen om Göteborg tar idag upp en tradition som inleddes av den så kallade Ponnybrigaden, en grupp som utfört en del uppmärksammade storkontroller, främst mellan åren 2007-2009.

Rekommenderade artiklar

Passivhus på modet

Intresset för energisnåla passivhus ökar i Göteborg. Lägenheterna i HSB:s första passivsatsning, brf Öjersjö, sålde slut strax efter att bygget påbörjas. Nu väljer allt fler byggbolag att hoppa på trenden.

"Utryckningar ett slöseri med resurser"

Västtrafik spränger alla tidigare gränser vad gäller antalet bötfällda resenärer. Hittills i år har nästan 28 000 personer fått böter i kollektivtrafiken, vilket är 10 000 fler än under samma period förra året.

© 2018 Göteborgs Fria