Mästerligt reportage från Tamas | Göteborgs Fria

Recension


Göteborgs Fria

Mästerligt reportage från Tamas

Man behöver bara säga ord som Chile-kuppen, Olof Palme och arbetskraftsinvandring så förstår alla att Sverige har och alltid har haft en generös och solidarisk invandringspolitik. Fast det stämmer ju inte riktigt. Det hände något där i början av 2000-talet och det fick sin kulmen i skandalen med de apatiska flyktingbarnen. Det var en väldigt märklig svängning i den officiella retoriken. Plötsligt lät företrädarna för regeringen mer eller mindre likadant som de högerextremister man samtidigt sa sig vilja bekämpa. Allt detta reds ut på ett mästerligt sätt i Gellert Tamas nya bok De apatiska.

Den mediala bilden kring 2004-2005 var att det plötsligt fanns en mängd apatiska flyktingbarn. Något som sades bara finnas i Sverige och som aldrig hade funnits förut. Det sades också från officiellt håll att detta var båg, i själva verket var barnen manipulerade av sina föräldrar att fejka apati. De smög omkring på nätterna och åt upp personalens mat i kylskåpen, utan att någon märkte något. Men den mediala bilden är lögn. Alla myter och lögner kring de apatiska flyktingbarnen härstammar från 2-3 personer. Bland annat den nationella samordnaren för de apatiska flykringbarnen, Marie Hessle. Det spreds myter kring barnen av handläggare på migrationsverket, poliser och läkare. Och media rapporterade utan att ifrågasätta, utan att ställa frågan: ”Hur vet du det här?”. Tamas ställer frågan om och om igen och finner att samtliga påståenden saknar grund.

Boken är på 600 sidor och Tamas går igenom fall efter fall av apatiska flyktingbarn. På ett lika superbt sätt som i sin förra bok om Lasermannen, bygger han upp dramaturgin och får reportaget att kännas som en thriller. Man vill bara läsa vidare och vidare för att till slut få ett svar på hur detta kunde hända. För lika fascinerande som historien i sig är Gellert Tamas sätt att berätta den. Reportageböcker har annars en tendens att kännas som något viktigt man borde läsa, men inte alltid orkar. Undertiteln på Lasermannen var ”en berättelse om Sverige”. Det skulle mycket väl gått att återanvända den till De apatiska. Det är en reportagebok med ett specifikt ämne, men som all stor litteratur berättar den så mycket mer.

Fakta: 

Litteratur

De apatiska, om makt, myter och manipulation Författare Gellert Tamas Förlag Natur & Kultur

Rekommenderade artiklar

Värmande reggae

Recension

Av någon anledning får reggaen en liten revival varje sommar i Sverige. Kanske handlar det om längtan efter solen och att det är soft och laid back. Jag vet inte, tycker det funkar rätt bra på vintern också.

© 2018 Göteborgs Fria