Växande nätverk vill stoppa besparingar i skolan | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Växande nätverk vill stoppa besparingar i skolan

Nedskärningarna i skolan har gått för långt. Det anser föräldrar, lärare och elever runt om i Göteborg som nu börjar organisera sig.

I torsdags anordnades en demonstration på Vårväderstorget mot den senaste tidens nedskärningar i skolor och förskolor. Ett 50-tal personer deltog i protesten som hölls utanför stadsdelsnämndens möte i Biskopsgården.

– Vi vill uppmärksamma att verkligheten i förskolor, skolor och fritidsverksamheter inte fungerar. Skollagen och barnkonventionen har satts ur spel och vi kräver barnens och de vuxnas rättigheter, säger Camilla Tängman, som är en av dem som anordnade demonstrationen.

Hon är med i Föräldrakommittén Biskopsgården och är också aktiv som kontaktperson för Barnverket, ett rikstäckande nätverk som ska samla och underlätta kommunikation mellan skolpersonal, föräldrar, engagerade vuxna och andra nätverk.

 

Just nu jobbar Camilla Tängman med att försöka samordna fler föräldragrupper och Biskopsgården har redan påbörjat ett samarbete med aktiva i bland annat Hammarkullen och Torslanda. Nästa vecka kommer Föräldrakommittén att vara med på en liknande demonstration som anordnas i Hammarkullen och målet är att alla stadsdelar ska vara involverade i de kommande protesterna. Camilla Tängman menar att samordningen mellan engagerade är viktig för att de ska få sina röster hörda.

– Vi vill underlätta kommunikation och skapa ett nätverk med ett par personer från varje skola, förskola och fritidsverksamhet i Göteborg. Är vi flera och mer organiserade så får vi ju mer gehör och arbetet blir mer lönsamt.

Ett stort problem, menar hon, är att informationen om besparingar inte kommer fram i tid, och därför är det svårt att delta i debatten och ge sin syn på saken till politiker.

– Ofta får man reda på beslut om nedskärningar alldeles för sent och då står vi och protesterar samma dag som beslutet ska klubbas igenom. Därför måste vi jobba mer förebyggande.

 

Enligt Lärarförbundet står antalet lärarplatser som försvunnit det senaste året i Göteborg inte i proportion till minskningen av elever. 250 lärare har fått lämna sina jobb men antalet elever har bara minskat med 350 personer.

I våras gick 48 procent av eleverna i Biskopsgården ut med underkända betyg i något av kärnämnena, berättar Camilla Tängman. Samtidigt var det 30 lärare som fick sluta på fem olika skolor i stadsdelen.

– Det är cirkus i skolan med uppemot 30 elever i vissa klasser. Och verksamheten bärs upp av lärare som jobbar tills de bryter ihop, det fungerar inte. Men det sa både vi och Lärarförbundet i våras, säger hon.

Tängman menar att konsekvenserna av nedskärningarna kommer att märkas i framtiden och att alla i längden kommer att förlora på situationen.

– Vi kommer att få skörda det vi sår. Det är helt galet att man inte ser att det ger oändligt mycket mer både rent ekonomiskt och mänskligt att satsa på barn och unga i dag, säger hon.

Också ungdomsfullmäktige i Göteborg har på sitt senaste möte tagit upp frågan om nedskärningarna i skolan. De har beslutat sig för att ha en öppen dialog med politikerna och att diskutera besparingsprioriteringarna som de menar är slårt hårt på ungdomar.

Rekommenderade artiklar

”Jag möter fattigdom varje dag”

Under bokmässan påbörjas Stadsmissionens storsatsning för att belysa ämnet fattigdom och social utsatthet i Sverige i samband med det europeiska fokusåret.

Hallå där Anders Svensson...

... som är en av de EU-kritiker som i veckan står i Brunnsparken och delar ut flygblad inför EU-mötena som inleds i Eriksbergshallen i morgon.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2019 Göteborgs Fria