”Jag möter fattigdom varje dag” | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

”Jag möter fattigdom varje dag”

Under bokmässan påbörjas Stadsmissionens storsatsning för att belysa ämnet fattigdom och social utsatthet i Sverige i samband med det europeiska fokusåret.

– Folk måste sluta ignorera problemet. Fattigdom finns även här, säger Cecilia Hjort-Brandell på Stadsmissionen.

Finns det verkligen fattigdom i dagens Sverige? Enligt Cecilia Hjort-Brandell, föreståndare på Stadsmissionens rådgivningsbyrå, finns det i högsta grad och är ett växande problem.

För tio år sedan vände man sig till rådgivningsbyrån för att få guldkant på vardagen, kanske få hjälp till en resa eller liknande. I dag är det basala behov såsom mat, tandvård och hyra som ska täckas.

– Det finns verkligen två olika världar i Sverige. En där det inte existerar någon fattigdom eller folk utan mat och en som faktiskt består av människor som inte får ihop sin tillvaro. Det måste börja uppmärksammas, säger hon.

Antalet som lever på socialbidrag ökar och fler är fattiga i dag, menar Cecilia Hjort-Brandell.

– Man kan tycka att vi är lyckligt lottade i Sverige där man kan få socialbidrag om det krisar, men bidraget går knappt att leva på här.

 

Stadsmissionens rådgivningsbyrå erbjuder samtal och hjälp med att söka ekonomiska bidrag. De jobbar med allt från ensamstående föräldrar som inte får ekonomin att gå ihop till personer med sjukersättning och människor med utländsk bakgrund som inte kommer in på arbetsmarknaden.

– Vi jobbar med de fattigaste, men bilden är att vi jobbar enbart med hemlösa och missbrukare och så är det inte.

För att uppmärksamma social utsatthet kommer Stadsmissionen i helgen att finnas på plats under Bok och Biblioteksmässan där de kommer att hålla seminarier och svara på frågor. De vill också lyfta fram det tidigare EU-målet att till år 2010 ha utrotat fattigdomen i medlemsländerna. Någonting som inte verkar uppfyllas.

– Nej, det verkar inte så. Det är fortfarande många som faller mellan stolarna och eftersom myndighetsbeslut tar tid och folk behöver få hjälp i stunden med mat och räkningar så måste vi finnas till, säger Cecilia Hjort-Brandell.

Hon efterlyser större satsningar från kommunen för att få bukt med fattigdom och social utsatthet och menar att det i dag tar alldeles för lång tid att få hjälp om man är i akut behov av pengar.

– Jag har en stor respekt för socialtjänsten i till exempel ytterområdena i Göteborg där de har en enorm belastning, men det räcker inte. Kommunen måste satsa mer om de ska klara problemen. Framförallt måste man på riktigt försöka sätta sig in i hur människor har det och minska på byråkratin.

 

Sverige är ett av länderna i världen som inte har avdragsmöjligheter för företag som vill ge gåvor till ideella organisationer, men diskussionen är nu aktuell på riksdagsnivå. Cecilia Hjort-Brandell välkomnar förslaget och men tycker att det är sorgligt att det ska behövas för att människor ska bidra mer.

– Men vi är ju beroende av pengarna och det viktigaste är inte varför de kommer. Ger ett företag pengar så är det i grunden positivt eftersom det kanske blir ringar på vattnet, säger Cecilia Hjort-Brandell .

Hon menar att man som privatperson skulle kunna göra stor nytta i sin egen omgivning med lite vilja.

– På många områden köper vi oss fria men vi glömmer lätt grannen som vi kanske vet tar sig några glas varje dag eller som inte verkar må bra. Mentaliteten är att det ordnar andra. Människor skulle kunna hjälpa varandra mer om man vågade prata om problemen, men det är skamligt att prata ekonomi och att låna pengar i Sverige.

Cecilia Hjort-Brandell påpekar att fattigdom och social utsatthet inte bara är den enskildes problem utan i grunden berör alla.

– Jag menar att det är ett samhälleligt problem. Nästa år kan det ju vara jag. Därför trycker vi på att människor ska kräva sina rättigheter såsom socialbidrag för ingen ska behöva tigga.

Fakta: 

EU har utsett 2010 till det europeiska året för bekämpning av
fattigdom och social utestängning. Därför tar FRIA pulsen på Göteborg –
en stad som har långt kvar till EU: s mål.

Det här är del 3 i en artikelserie. Läs de andra delarna här:

Del 1: Klyftorna ökar i Göteborg

Del 2: Maria tigger om ett bättre liv

Del 4: Kommunen tror på ideellt stöd för att klara situationen

Rekommenderade artiklar

Hallå där Anders Svensson...

... som är en av de EU-kritiker som i veckan står i Brunnsparken och delar ut flygblad inför EU-mötena som inleds i Eriksbergshallen i morgon.

Björklund: Läs historia, Åkesson!

Liberalernas ledare Jan Björklund sjöng de liberala värdenas lovsång i sitt Almedalstal och angrep SD- ledaren.

–Jimmie Åkesson, gå hem och läs historia!

© 2020 Göteborgs Fria