Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall... | Göteborgs Fria
Stockholms Fria

Hallå där Johanna Carlbaum Lagerwall...

som är ordförande i Rullstolsfrämjandet. På lördag anordnas Sveriges första rullstolsrally i Stockholm. Starten går klockan 13 vid Sergels torg. Därefter kommer de tio rallyförarna att köra Hamngatan – Norrmalmstorg – Kungsgatan – Sergelgatan och tillbaka till Sergels torg. Arrangör är stiftelsen Rullstolsfrämjandet, som samlar in pengar till rullstolar i fattiga länder.

Varför gör ni det här?

– Vi gör det av två orsaker. Dels vill vi visa hur skickliga rullstolsburna är när de möter vardagliga hinder som trappor, rulltrappor, trottoarkanter och kullerstenar. Dessutom vill vi uppmuntra rullstolsburna att bli skickligare genom att träna på sådana moment, säger Johanna Carlbaum Lagerwall som är stiftare av och ordförande i Rullstolsfrämjandet.

Varför är det bra att kunna köra rullstol i trappor?

– Hissar är smutsiga och all smuts kommer på händerna och in i bostäderna. Själv tar jag alltid rulltrappan eller trappan.

Hur lång tid tar det att ta sig runt banan?

– Det tar cirka 20 minuter. Längs banan står det funktionärer. De står inte där för att hjälpa de tävlande utan för att göra människor uppmärksamma på att de måste hålla sig undan när de tävlande kommer med full fart. Gående är inte vana vid att rullstolar kommer i full fart. Men det är skickliga tävlande, så risken att bli påkörd är liten.

Kan vem som helst vara med?

– Inte i år, eftersom det är första gången tävlingen arrangeras. De tio tävlande är inbjudna som är särskilt skickliga rullstolsförare. Men tanken är att alla ska kunna delta i tävlingar i framtiden, även de som inte är rullstolsburna. Ju fler friska gående som blir medvetna om hur vi övervinner hinder vår vardag desto bättre.

Varför är det viktigt att folk blir medvetna om hur ni övervinner hindren?

– Många gående ser rullstolsburna som hjälplösa. De kommer fram och erbjuder sin hjälp. Ibland frågar de inte ens utan kör iväg med rullstolen. Då kan man ramla när man inte är beredd. Jag vet att människor vill vara hjälpsamma, men de som behöver hjälp har ofta en assistent. I annat fall kan man be om hjälp. Allt annat är integritetskränkande.

Vad är första pris i tävlingen?

– Första priset är en sitskate, eller skridskokälke som det också heter. Med den kan en rullstolsburen ta sig fram på is med hjälp av stavar. Den kostar 10 000 kronor, vilket illustrerar hur dyrt det är för en rullstolsburen att utöva en sport.

Kommer fler tävlingar att arrangeras i framtiden?

– Definitivt! Inte bara i Stockholm utan i hela Sverige och i andra länder. Vårt mål är att rullstolsrally i stadsmiljö ska bli en paralympisk gren.

Rekommenderade artiklar

FN kritiserar Sveriges behandling av samer

FN:s kommitté för mänskliga rättigheter riktar återigen kritik mot hur staten behandlar samerna. Mer makt åt sametinget, lagar som ska skydda samernas rätt till land- och naturresurser och mer flexibla krav på bevisbörda och ekonomiskt stöd vid marktvister är de förändringar som FN vill se.

Fria.Nu

Rektorer ska få stänga av bråkiga elever

Regeringen vill införa ytterligare disciplinåtgärder i skolan. Utbildningsminister Jan Björklund (fp) har i olika medier berättat om att avstängning och ”försittning” ska ingå i den nya skollagen. FRIA har talat med många kritiska röster.

Fria.Nu

Ipredia är nästa vapen för fildelarna

I onsdags trädde den omdiskuterade så kallade Ipredlagen i kraft, som kommer att göra många fildelare till brottslingar. Nu rekommenderar Piratpartiet öppna nätverk för att kringgå lagen.

Fria.Nu

Könsneutrala äktenskap bara ett steg på vägen

Den nya könsneutrala äktenskapslagstiftningen diskriminerar fortfarande lesbiska kvinnor. Och även om mycket av det som hbt-rörelsen kämpat för har genomförts, finns det fortfarande eftersatta områden där homo- och bisexuella samt transpersoner diskrimineras. FRIA har pratat med olika hbt-organisationer om rättigheter.

Fria.Nu

© 2019 Göteborgs Fria