Göteborgs Fria

Festival med fokus på det ekologiska

På lördag arrangeras en festival i Flunsåsparken där det ekologiska och närproducerade står i centrum.

- Vi vill också fokusera på ett hållbart samhälle för barnen och ungdomarnas framtid. Vi vuxna har där ett gemensamt ansvar. Vi vill lyfta fram det på ett positivt sätt och inte med pekpinnar. Istället vill vi inspirera, säger Mona Rosenberg, en av arrangörerna.

Vad vill festivalen uppmärksamma?

- Främst miljö- hälso- och fredsfrågor, djurens utsatta situation i livsmedelsindustrin, ekologiska produkter och närproducerat. Vi vill också fokusera på ett hållbart samhälle för barnen och ungdomarnas framtid. Vi vuxna har där ett gemensamt ansvar. Vi vill lyfta fram det på ett positivt sätt och inte med pekpinnar. Istället vill vi inspirera.

Vad väntar besökarna?

- Ett späckat program med bred repertoar för alla åldrar, med föreläsare och artister, runt 40 bord med en mindre marknad och utställare på området, samt olika aktiviteter i det gröna för både stora och små.

Det här är andra året som ni arrangerar festivalen. Vad är nytt för i år?

- Det som är nytt för i år är att festivalen kommer att vara i Göteborg. Året innan var den i S:A Hälsingland. Annars har festivalen samma koncept.

Festivalen är gratis och ideellt arrangerad. Har det varit lätt att få sponsorer till arrangemanget?

- Både ja - och nej! Det finns dom som vi hade hoppats skulle vilja vara med och ge ens något litet bidrag, och dom som vi kanske inte riktigt trott skulle ge oss något, vilket då när vi fått ett bidrag glatt oss! Vi har frågat alla tänkbara och resultatet är att vi fått många sponsorer, vilket vi är oerhört tacksamma för. Det gör att festivalen kan bli riktigt bra!

Ni har knutit en mängd intressanta föreläsare till festivalen. Mest spännande låter på förhand en maorierprinsessa vid namn Erena Rhöse. Vad ska hon prata om?

- Erena Rhöse är ursprungligen från Nya Zeeland och tillhör Maorifolket och som dotter till en hövding har hon den officiella titeln prinsessa. Erena är verksam över hela världen som föreläsare och sångerska, men är främst företrädare och taleskvinna för jordens minoritetsfolk och urbefolkningar. Då kärleken till Moder Jord och allt levande genomsyrar Erenas budskap så kommer fokus att ligga på ”Moder Jords Hjärta".

Förutom föreläsare har vi även artister som Javiera, Caroline Wennergren, Jim Jidhed, Magnus Rosén, SK8 Despite My Twin Spökligan och trollkonstnären AffePaffe.

Arrangörer till festivalen är Project Save The Earth. Vilka är ni?

- Project Save The Earth är en organisation som vill främja främst fem viktiga och angelägna frågor: miljö, hälsa, rättvisa, fred och djuromsorg. Vi ser till barnens och ungdomarnas framtid eftersom det är alla vuxna som formar den, och vi tycker även att äldrevården är viktig. Vi vill att allt och alla ska ha rätt till välmående och rättvisa. Vi vill att så många som möjligt börjar uppmärksamma dessa frågor. Att man gör egna val som privatperson som gynnar dessa fem grundfrågor, vilka berör allt liv - även i framtiden. Det är det vi på våra festivaler bland annat vill inspirera till.

Trenden är att alltfler köper ekologiska varor. Men aktuellt den senaste tiden har varit att forskare från bland annat Sveriges Lantbruksuniversitet att ekologisk odling är mer skadlig för miljön än konventionellt jordbruk. Hur ser ni på dessa utlåtanden?

- Vi har sett den där debatten. Det går att debattera den länge och även breda ut här, men för att vara någotsånär kortfattad, så handlar det i första hand om att alla ska ha rätt att få äta mat som har bra näringsinnehåll och inte förgiftar med olika E-nummer och besprutningsmedel. Ekologiskt är närmare den normala föda som vi alla egentligen borde äta. Det finns andra aspekter som att producenterna kasserar stora mängder användbara råvaror för att inte priserna ska sjunka. Även all överproduktion, den mat som bara slängs på grund av den fria konkurrensen är fel. Man odlar och fraktar frukt och grönt från andra sidan jorden hit. Innehållet av nyttigheter försvinner och mycket förstörs under frakten. Om man odlar och föder upp djur lokalt skulle det också medverka till att gynna fattiga i andra länder. Det egentligen inte brist på mat som är jordens problem utan fördelningen.

Det finns så mycket mer att tillägga, och en sak att ta upp till ytan är att vi borde sluta med att vara köpkraft till onödiga och trendiga prylar och kläder och istället böra återanvända mer, nyttja mer begagnat för att spara på jordens resurser. Vi vill främja begagnat – att det ska vara roligt, inspirerande och trendigt att piffa upp begagnat (miljövänligt förstås) och återanvända! Vi skulle även kunna i större utsträckning kunna plocka vilda växter till mat och torka grönsaker för förvaring. Det finns mycket god näring i den vilda naturen!

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hon ger ut sin egen poesi

Louise Halvardsson gav ut sin diktsamling Hejdå tonårsångest - 35 dikter innan 35 på eget förlag. Nu har hon nominerats till Selmapriset.

Fria Tidningen

Feministisk sf-klassiker blir musik

Hur låter en bok? Kompositören Erik Dahl ger svaret då han stiger in i Ursula Le Guins litterära universum för att tolka klassikern Mörkrets vänstra hand.

Fria Tidningen

Solidaritetsorkester med hopp om framtiden

Christopher Ali Solidarity Quartet är svåra att sätta fingret på. Muslimsk mystik, ökenblues och svenskt vemod är några av inslagen på debutalbumet To Those Who Walked Before Us.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu