Patafysikens snåriga labyrint | Göteborgs Fria

Recension


Göteborgs Fria

Patafysikens snåriga labyrint

Jag har gjort en del försök att greppa de imaginära lösningarnas vetenskap, studerandet av lagarna som styr undantagen: patafysiken. Detta främst genom läsning av texter av vetenskapens urfader Alfred Jarry och utan någon större framgång. Jag kan därför sympatisera med Mathias Nystrands försök i Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser och hyser i början av läsningen hopp om att han ska kunna trassla ut en del av det snåriga.

Enligt patafysiken är allt undantag, men undantaget från undantagen är regeln och universum är ett undantag från sig själv. Komplicerat? Det är ingen enkel uppgift Nystrand tagit sig an. I denna ordentligt omarbetade magisteruppsats som transformerats till en fantastiskt vackert formgiven bok – med omslagsbild av Jarry själv – får vi följa Nystrands resa genom patafysikens labyrinter: från titelns antikvariat i Visby vidare till Rönnells antikvariat i Stockholm, från Claes Hylinger via Alfred Jarry, Raymond Queneau, François Rabelais, dadaismen och surrealismen, tillbaka till Jarry och doktor Faustroll för att därefter återvända till Hylingers hemliga sällskap.

I det inledande kapitlet skriver Nystrand om riskerna för begränsning och om faran att ”för säkerhets skull” råka kopiera vad andra redan tyckt och tänkt just på grund av det svårgreppbara i patafysikens natur. Han håller sig stundtals ifrån detta, men när det gäller de litterära sammanhangen, föregångarna och förutsättningarna för uppkomsten av denna pseudovetenskap redovisas vedertagna – men regelrätta – missuppfattningar, framför allt vad gäller surrealismen. Här varvas enkla handboksfakta med onyanserade bilder av den ursprungliga parisiska surrealistgruppen och osanna påståenden som att den sista surrealistgruppen upplöstes 1969. Men denna tröttsamma bild – som Nystrand alltså inte är ensam att anamma – verkar vara närmast orubblig i det allmänna medvetandet.

Trots allt är det här en ganska intressant vandring genom Hylingers trilogi om det hemliga sällskapet och patafysiken, som fungerar bäst när Nystrand spekulerar och funderar. I slutändan låter han dock bli att belysa vissa mörka hörn med förklaringen att ”svaret väger alltför lätt mot mysteriet”. Tjusningen med patafysiken är ju just att den – precis som medlemmarna av Hylingers hemliga sällskap – är ”mycket svårt att upptäcka - och samtidigt mycket lätt”. Varken jag eller Nystrand vill ha alla svar.

Fakta: 

Litteratur

Antikvariatshandlaren i Visby och andra berättelser Författare Mathias Nystrand Förlag Rönnells Antikvariat

Rekommenderade artiklar

Underlig och paradoxal textsamling

Recension

Världen är ett sinnessjukhus som olyckligtvis inte går att stänga. Människomassan är en mentalpatient och slutet för den mänskliga rasen är oundvikligt i Guido Ceronettis preapokalyptiska textsamling Kroppens tystnad.

Erotiska recept ger mersmak på livet

Recension

För flera år sedan plockade jag i en liten bokhandel upp Niklas Darkes Kanintricket utan att veta någonting om den. Jag sträckläste den på plats och var överväldigad. Den var förlaget Inks första i en rad litterära julkalendrar som via e-post sprids till prenumeranter och varav vissa därefter har blivit böcker.

Fria.Nu

Hyllning till framtiden

Recension

Det är en upprorisk och bråkig avantgarderörelse med Filippo Tommaso Marinetti i spetsen som 1909 lägger grund för både dadaismen och surrealismen med sitt manifest. Futuristerna uppmanar till brännandet av bibliotek, förstörandet av museer och ett totalt uppbrott mot alla tidigare traditioner. De hyllar snabbhet, teknik, krig och förkastar all form av moralism.

Fria.Nu

Tråkigt om fem spännande kvinnor

Recension

Boken Fem kvinnor som förändrade världen porträtterar fem starka kvinnor vars drivkraft varken var jämställdhet eller systerskap. Istället var det en vilja att förverkliga sig själv utan en tanke på att låta sig hållas tillbaka på grund av sin könstillhörighet.

Fria.Nu

Storslagen hyllning till sexualiteten

Recension

”Spärra in näktergalen i buren”, ”skrapa hans morot med mitt rivjärn” – aldrig tidigare har jag läst en skönlitterär text med lika många och fantasifulla omskrivningar för könsorgan eller sexualakt. I ett och samma stycke benämns det manliga könsorganet som flöjt, knölpåk, hjärtevärmare och regel och liknas därtill också vid både spett och basun. Jag skrattar högt och tror gång på gång att uttrycken inte kan överträffas, men ack så fel. Det är mäkta imponerande och en mycket varierande och roande läsning.

Fria.Nu

© 2018 Göteborgs Fria