Fria Tidningen

Trots rubrikerna – ”läktarvåldet” minskar

I veckan som kommer spelas två ”högriskmatcher” i herrarnas fotbollsallsvenska. Hittills har årets allsvenska kantats av våldsrubriker och debattinlägg från polisledningen som alla säger samma sak: Våldet kring fotbollen är ett ökande problem. Statistiken, supportrar och poliser ute på fältet berättar om en annan verklighet.

De allsvenska klubbarna, framför allt Stockholmslagen, IFK Göteborg, Gais, Malmö och Helsingborg har länge haft delar av sina supporterföljen i den så kallade kategori C, eller ”risksupportrar” som polisen väljer att benämna dem. I massmedias rapportering av de riskfyllda matcherna förmedlas en bild av fotbollen som en arena för våld och stök. En känsla av att problemet med våld kring fotbollen ökar för varje år.

Hittills i år är det Göteborg som tagit ledningen i antal rubriker som kopplar samman fotboll med våld. Efter stökigheter både i samband med IFK Göteborgs hemmapremiär mot Djurgården och en GAIS-match mot Helsingborg nådde uppmärksamheten utanför sportsidorna, bland annat i form av ett reportage i Göteborgs-Posten med rubriken Hata, hata, hata i samband med matchen Öis – AIK. GP:s ägare Peter Hjörne skrev även ledare där han svarade på kritik från läsare som ansåg att tidningen förmedlade en överdriven bild av våldsproblematiken kring fotboll.

Händelserna i Göteborg följdes upp av en debattartikel där Västra Götalandsregionens länspolismästare Ingemar Johansson och länsordningspolisens chef Erik Nord framförde radikala krav: Matcher klockan 17 på vardagar, torrläggning av stadens krogar på matchdagar och ett konstaterande att Gamla Ullevi ur ett säkerhetsperspektiv borde ha byggts utanför stadskärnan.

– Så har man löst problemet ute i Europa, säger Nord. Där kan borgmästare gå ut och beordra krogarna att stänga på matchdagar och det är inte orimligt att säga att man inte ska kunna supa sig berusad klockan fem på eftermiddagen.

Nord vänder sig även mot förekomsten av ståplatsläktare:

– Ståplatsförespråkarna pratar om att stämningen försvinner om alla sitter ner, men stämningen på läktaren och stämningen på stan hänger ofta samman och jag anser att ståplats skapar en stökig stämning.

I debattartikeln hänvisar Nord och Johansson till en rapport från Brottsförebyggande rådet (Brå) från 2008.

Men det 94-sidiga dokumentet nämner ingenstans alkoholförbud i städerna eller matcher som startar kl 17 på en vardag. Tvärtom föreslår Brå att högriskmatcher förläggs på helgdagar vid lunchtid.

Rapporten riktar även kritik mot polisens kunskap om hantering av folkmassor och föreslår en kompetenshöjning med nyckelorden hämtade från Storbritannien: ”Friendly but firm” och ”low policing”.

Enligt statistik från Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd utdelades flest bötespåföljder till klubbarna 2007. Siffran minskade 2008, även sett ur ett femårsperspektiv.

De senaste två säsongerna har över en halv miljon personer passerat Ullevis vändkors i Göteborg för att se de 56 allsvenska matcher som spelats. Endast 27 av dessa har gripits för misstanke om brott utanför arenan. I Stockholm finns ingen liknande statistik, men det derby som spelats i år, det mellan Hammarby och Djurgården föranledde inga större polisinsatser.

Statistikens bild av att våldsproblematiken kring fotbollen är kraftigt överdriven i media delas av supporterklubbarna som organiserar en stor del av de hängivna fansen. Bland organiserade fans finns en tilltagande känsla av frustration som allt mindre vänder sig mot de få som faktiskt ställer till med problem kring matcherna och allt mer mot det som fotbollspubliken upplever som ett massmedialt drev som svartmålar engagemang och hetsar fram åtgärder som framför allt drabbar den skötsamma majoriteten.

En åsikt som även delas av supporterpoliser som är ute på fältet.

– Våldet har inte ökat de senaste åren, säger Göteborgspolisen Kent Landin.

Han menar att vårens uppmärksammade händelser i Göteborg hade undvikits om IFK:s match mot Djurgården och Gais match mot Helsingborg inte placerats på en helgdag utan klockan 19 en vardag.

– Efter den senaste tidens skriverier i media får jag som polis en hel del frågor från oroliga föräldrar som undrar om de vågar gå på fotboll, på det svarar jag ja, säger Landin.

Fakta: 

Statistik från disciplinnämnden

En sammanfattning av samtliga publikrelaterade ordningsstörningar som rapporterats till Svenska Fotbollsförbundets disciplinnämnd i Stockholm, Göteborg och Skåne. Inom parantes anges det antal ärenden som rört våld på läktaren.

Område/2004/2005/2006/2007/2008/

Skåne 9/ 11(1)/ 10/ 18(1)/ 7

Stockholm 15/ 27(2)/ 24(4)/ 35(1)/ 11

Göteborg 18(1)/ 8(3)/ 7(1)/ 16/ 9

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gränserna försvinner – på vems villkor?

AIK hockey spelar inte i Allsvenskan nästa säsong. De spelar i ryska KHL. För oss som är uppvuxna i en värld där idrott är starkt kopplad till nationalstaten känns det underligt. För inte så längesedan återfanns våra bästa idrottare på hemmaplan, utländska spelare var sällsynta fåglar i de inhemska ligorna och att tacka nej till ett landslag var otänkbart.

Fria Tidningen

Nervöst sneglande ställer bara till det

Så här års möts landets två stora publiksporter. Herrfotbollens allsvenska och hockeyns elitserie. Att fundera kring det mötet ger en del intressanta inblickar om elitidrotten i Sverige.

Fria Tidningen

Ett annorlunda fotbolls-VM

VM i fotboll för statslösa nationer sparkar igång den 22 juni. Sameland skickar ett lag för att ta sig till final i en turnering där de politiska aspekterna blir omöjliga att undvika.

Fria Tidningen

Alla vinner på en nyanserad debatt

Förra veckan skrev jag om den massmediala hysterin kring fotbollsvåldet. En vinkling på problematiken som det inte fanns utrymme att utveckla är bilden av supportrar. Vi betraktas aldrig som individer.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu