Osignat på webben värt att höras | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Osignat på webben värt att höras

Förr hade varje respektabel tidning en demospalt där lokala förmågor kunde granskas och uppmärksammas. I dag är de, av förklarliga skäl, lätträknade. När MySpace dök upp på scenen förlorade nästan demoskivan sin funktion. Det var ju bara att lägga upp sin musik på sajten och vänta på att upptäckas. Typ. FRIA kollar upp vilka band det är värt att hålla koll på framöver genom att dragga i det gigantiska Myspacehavet.

Det finns, förstås, en uppsjö av Göteborgsbaserade musiker på MySpace, såväl etablerade som oupptäckta begåvningar. FRIA ska botanisera bland de senare. Några har förvisso hållit på ett tag och andra har kanske rentav släppt någon skiva, men de är alla ”oetablerade” och okända för den större massan. Och har gemensamt att de förtjänar ett öra, eller två.

– myspace.com/gemysweden

Låt oss börja med Gemy som nämner bland sina influenser Joni Mitchell, Tom Waits och Dolly Parton och säger att hon spelar singer-songwriter-pop som flirtar med både country & jazz. Ungefär så härligt svårgreppbar är Jenny Lundin (som hon egentligen heter) också och hon har dessutom begåvats med en fin uttrycksfull röst.

– myspace.com/paredwardson

Pop med bett, bus och melodi bjuder Per Edwardson på. Jag läser att han har jobbat med alla ifrån Björn Rosenström till Max Martin innan, så han är väl ingen duvunge direkt. Det säger inte heller så mycket om hans egen musik, som trilskas charmigt och i sina bästa stunder (On My Pillow) bjuder på just melodijublande pop med stort P.

– myspace.com/westernweb

Western, före detta Baby Grand, bjuder på dramatisk men lekfull americanabaserad indiepop/rock. Med spännande arrangemang och imponerande musikalitet av de åtta (?) medlemmarna byggs eklektiska ljudlandskap upp som lockar till slutna ögonlock och stilla gungning. Bandet är dessutom förärade med inte bara en, utan hela tre riktigt fina sångare i Michael Mennell, Frida Thurfjell och Jessica Bah Rosman.

– Myspace.com/alexanderdurefelt

Göteborgs egen Jesse Malin, Alexander Durefelt står, i likhet med sin amerikanska kollega, i ganska stor tacksamhetsskuld till The Glimmer Twins, herrarna Keith Richards och Mick Jagger. Sämre läromästare kan man ha. Alexanders fyra spår på MySpace rymmer också ett stort hjärta för amerikansk rotmusik och en förkärlek för romantiska rockballader.

– myspace.com/strayfolk

Strayfolk har sina rötter i Umeå men huserar sedan några år här i Göteborg. De levererar självsäker folk och country med influenser från såväl keltisk musik som Bob Dylan. Det är mycket stränginstrument (inte minst en stilig steel guitar) och njutbar stämsång.

5 myspace.com/alexandrawennersten

En mjuk och skönt soulkantad singer-songwriter har vi i Alexandra Wennersten. Hon presenterar tre spår, som drar åt lite olika håll (soul, indiepop, folk, country) utan att förlora fokus. Och är inte rädd att peta in lite alternativt P J Harvey-grus i maskineriet.

– myspace.com/poppetsband

Charmigt naiv och kompromisslös poppig tvåminuterspunk är vad som möter en på poppets sida. Jag gissar att duon Lina och Magnus har ett gäng vältummade Ramonesskivor hemma. Här lämnas ingen tid för reflektion, men vad gör väl det – när Poppets drar igång partyt vill man ändå bara dansa.

– myspace.com/thedondarlings

Vill man ha svart domedagscountry av typen Handsome Family eller en Johnny Cash på dåligt humör bör man genast bege sig till The Don Darlings sida. Amerikanske sångaren ”The Reverend” mässar mördarballader och alkoholromantisk alternativcountry med så mörk och myndig stämma att man helst sover med lampan tänd.

Rekommenderade artiklar

Jim Ford - the countryfunky man

Om du någonsin ställt dig frågan ”vad är countrysoul?” (vilket naturligtvis alla borde göra nån gång i livet, och gärna så tidigt som möjligt) så har du svaret här: Jim Ford.

© 2020 Göteborgs Fria