Fria.Nu

Nordkorea fick respass

I dag inleds ishockey-VM för Tre kronors del. Men för en av världens mest slutna diktaturer har årets VM-äventyr redan tagit slut. Fria var med när Nordkoreas landslag försökte etablera sig i C-VM.

Israel, Kina, Island, Estland och Serbien deltog tillsammans med Nordkorea i ishockey-VM:s division 2A, en grupp som tidigare kallades för C-VM, som spelades i den serbiska staden Novi Sad. När laget anlände till Serbien hade landslagstränaren Pak Chang Dok målsättningen klar för sitt lag.

– Att vinna och ta medalj, men också att förbättra vår tekniska ishockey.

Nordkoreanerna hade året innan i överlägsen stil vunnit division 3 efter att 2007 tvångsnedflyttats efter deras vägran att spela en VM-turnering i Sydkorea.

Men efter uddamålsförluster mot Israel och Island krävdes stordåd i de återstående matcherna mot Kina, Estland och Serbien för att ha en chans att hänga kvar i divisionen.

Johan Björnfot, svensk assisterande tränare för Island, lade märke till stora brister hos motståndarna.

– Ser man på den taktiska biten så är den nästan obefintlig hos Nordkorea, och de förlorar mycket på just det.

VM-arrangörerna placerade de deltagande landslagen på ett och samma hotell under turneringens gång och där umgicks spelare och ledare relativt fritt med varandra. Men inte nordkoreanerna.

– Man ser inte så mycket av dem, varken på hotellet eller på stan. Det är ju en annan kultur de kommer ifrån där det är mer hårt hållet. De håller sig för sig själva och vad jag har hört går de och lägger sig väldigt tidigt på kvällen, så det är väldigt strikt, säger Serbiens assisterande coach, Morgan Persson.

I det nordkoreanska ishockeylandslaget i Novi Sad fanns spelare med från fem olika klubbar från den sju lag starka högstaligan i Nordkorea. Man hade dess -utom inte bara turneringens minsta trupp, utan också den äldste spelaren, en reservmålvakt som fyller 51 senare i år.

Laget avslutade turneringen med att förlora mot Kina och efter en storförlust mot Estland försvann möjligherna till att hänga kvar i gruppen. De fem raka vinsterna från fjolårets VM-turnering hade nu förvandlats till fem raka förluster och nedflyttning tillbaka till division 3. Besviken?

– Vi var nykomlingar i denna division och jag föredrar att se på saker som optimist, säger Pak Chang Dok.

Fakta: 

Fakta: Idrott i Nordkorea

Nordkorea är en av världens mest repressive diktaturer, och idrottskulturen handlar enbart om att ära ledaren Kim-Jong Il. Den största inhemska idrottshändelsen är Arirangfestivalen, en gymnastikuppvisning som halls varje år på Kim Il-Sungs födelsedag. Tiotusentals deltar. Sedan OS 2004 har landets idrottare marscherat gemensamt med Sydkoreas, under en återföreningsflagga, vid OS-invigningarna.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

OS kan bli chansen för rysk damhockey

Där finns redan Europas bästa klubblag. Nu hoppas Ryssland att hemma-OS i Sochi nästa år ytterligare kan knuffa fram damhockeyns utveckling och locka fram en ny generation spelare.

Fria Tidningen

Hos fotbollslaget Beitar gror rasismen

Beitar Jerusalem, toppfotbollslag i Israel, är nära knutet till den politiska högern. Frias skribent Henrik Manninen har granskat laget, och hittat en djupt rotad rasism.

Fria Tidningen

De satsar på miljö i jakten på ligatitlar

Traditionens makt är alltjämt stor inom den brittiska fotbollen. Men tack vare en nytänkande ägare är en grön fotbollsrevolution i full gång hos klubben Forest Green Rovers.  Målet är att visa att långsiktigt miljötänkade och sportsliga framgångar kan gå hand i hand.

Fria Tidningen

Hockeyn bygger broar mellan katoliker och protestanter

Ishockeylaget Belfast Giants grundades med målet att försöka etablera en ny sport som en delad stad kunde samlas kring. I dag, nästan elva år senare, har klubben ett högre publiksnitt än stadens fotbollsklubbar och handlar om så mycket mer än bara ishockey.

Fria Tidningen

Slagskämpen som blev miljökämpe

Han var en av 00-talets mest fruktade råskinn inom den nordamerikanska proffsishockeyn. I dag slåss den före detta AIK-forwarden Georges Laraque istället för en bättre värld.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu