Backa Teater går till attack mot gängvåldet | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Backa Teater går till attack mot gängvåldet

Backa Teater fortsätter att ta tempen på samtiden. I höstens ungdomssatsning Gangs of Gothenburg skildras gängens och gängvåldets Göteborg. Dessutom utforskas nya uttrycksformer även inom barnteater.

Gangs of Gothenburg bygger på ett gediget material sammanställt av aktivisten och dramatikern America Vera Zavala och socialpedagogen Nabila Abdul Fattah. Vid sidan av läsning av allt från avhandlingar till artiklar har de gjort ett flertal intervjuer, både med gängmedlemmar och avhoppare. Men det handlar inte om att ta ställning eller på något sätt försvara gängvåldet.

– Vi är intresserade av två komponenter; bilden av gängen och gängmedlemmarnas egna versioner. Det skrivs så mycket om gängrelaterat våld i media och vi ville få de omtalade att tala själva, säger America Vera Zavala.

Föreställningen är resultatet av ett nära samarbete mellan dem och Backa Teaters konstnärlige ledare Mattias Andersson, som även kommer att regissera.

– Egentligen började det med en rubrik, eller ett namn, berättar han. America och Nabila hade en idé och jag hade en idé och dessa satte vi ihop och kom gemensamt fram till vad vi ville göra med dem.

Han ser Gangs of Gothenburg som en sorts utveckling av förra succén Brott och Straff och föreställningen riktas till vuxna och ungdomar över 15 år. Projektet ligger ännu i startgroparna men klart är att det inte blir traditionell teater.

– Man ska kunna utforska allt inom teatern, och just nu gör vi det med skådespelarna. Hela arbetet är en process och jag vet inte än hur det kommer att sluta, säger Mattias Andersson.

Gangs of Gothenburg kommer, förutom gestaltningar, att innehålla allt från klassisk musik och poesi till professionella boxare och en levande fjäril. Det blir även premiär för Ruben Östlunds nya kortfilm som kommer att inleda föreställningen.

I vinter är det fokus på den yngre publiken då Lille Kung Mattias har premiär. Den handlar om en pojke som blir kung och avsätter vuxenregeringen för att ersätta den med elvaåringar.

Mattias Andersson ska regissera och har själv omarbetat den polske författaren Janusz Korczaks klassiska barnbok till teater. Även i denna föreställning utforskas teatern och teaterrummets möjligheter.

– En ny regering bildas med barn i publiken och det hela utvecklas till interaktiv teater, berättar Mattias Andersson. Publiken är med i diskussionen som tar upp frågor om vad demokrati är och hur den borde fungera.

Rekommenderade artiklar

En teatervärld full av professionella amatörer

Amatörteater – en folklig tradition som engagerar många. Men också en värld som möter fördomar om dålig konstnärlig kvalitet. Att det är ett fritidsintresse har dock inget med kvalitet att göra, enligt utövarna.

© 2018 Göteborgs Fria