Göteborgs Fria

Ny mottagning för prostituerade i Göteborg

Göteborg tar nya tag för att hjälpa stadens prostituerade genom att hålla Sexualmedicinskt centrum öppet på speciella tider. Då ska prostituerade kunna komma dit för att testa sig för sexuellt överförbara sjukdomar och få råd och stöd.

Mottagningen, som är ett samarbete mellan hiv-preventionen i Västra Götaland, Prostitutionsgruppen och Stadsmissionen, kommer att erbjuda både kvinnliga och manliga prostituerade råd och stöd samt provtagning för olika sexuellt överförbara sjukdomar.

– Hälsan blir väldigt utsatt i prostitutionen, både psykiskt och fysiskt. Det här ska vara en klinik som det är lätt att komma till för att få hjälp. Det är viktigt att visa att man vill ge stöd åt dessa personer och möta dem utifrån deras behov, säger läkaren Karin Stenqvist på hiv-prevention i Västra Götaland.

Carina Stridh, enhetschef på Prostitutionsgruppen, menar att det största skälet till att öppna mottagningen är just att kunna erbjuda de prostituerade att testa sig, både för deras egna och andras skull.

– Det är jätteviktigt att de som säljer sex inte är smittade med någon sjukdom och sedan fortsätter att smitta andra, säger hon.

Mottagningen som öppnar den 23 april på Sexualmedicinskt centrum är den första i sitt slag i Göteborg. Både Karin Stenqvist och Carina Stridh är medvetna om att det kan bli svårt att få de prostituerade att besöka mottagningen.

– Det här är ingen grupp som står i kö för att få hjälp. De är väldigt lågmälda på det sättet. De sysslar med något som samhället inte accepterar, så de klappar inte direkt på dörren och ber om hjälp, säger Carina Stridh men hoppas att de ändå ska lyckas motivera de prostituerade att gå och testa sig. Karin Stenqvist håller med.

– Där tror jag att samarbetet mellan oss, Prostitutionsgruppen och Stadsmissionen är extra viktigt, säger hon och menar att om alla som arbetar nära målgruppen jobbar för att skapa förtroende kan de nog på sikt få personer i prostitution att söka sig till mottagningen.

Att mottagningen öppnar just nu beror inte på hur situationen med Göteborgs gatuprostituerade ser ut i dagsläget, utan tankarna har funnits länge. Carina Stridh menar att gatuprostitutionen i staden inte har ökat utan snarare minskat rejält sedan 80-talet, dels på grund av risken för HIV och dels på grund av sexköpslagen som kom 1999. Carina tror också att vissa har flyttat sin verksamhet inomhus eller ut på nätet. Men trots det är hon övertygad om att mottagningen behövs.

– I dagsläget har vi ett tjugotal gatuprostituerade i Göteborg och kan mottagningen hjälpa dem är det värt det, säger Carina Stridh.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Boihop vill se socialt hållbara bostäder utanför ramarna

Det är för många likatänkande män och för få nytänkare och kvinnor i byggbranschen vilket gör att utvecklingen har stagnerat, menar Birgitta Rang, ordförande i föreningen Boihop. Föreningen vill se friska fläktar och nya tankar inom byggbranschen, och ser kollektivhus på Backaplan och i Östra Kålltorp som nästa steg på vägen.

Göteborgs Fria

Ny rapport synliggör sjuka med socialbidrag i Biskopsgården

– De syns inte och märks inte, men de finns, säger Christian Brunsson på socialtjänsten i Biskopsgården. Han är en av tre författare till en ny rapport där 15 Biskopsgårdsbor får berätta om hur det är att vara sjuk och leva på socialbidrag.

Helena har i flera år kämpat med sin sjukdom, sitt missbruk och mot myndigheterna som finns till för att hjälpa personer i hennes situation. Hon har flera gånger överklagat försäkringskassans beslut att dra in hennes sjukpenning, samtidigt som hon kommit med nya läkarintyg och levt på socialbidrag.

Göteborgs Fria

Majorna riskerar att somna när lokaler ombildas till lägenheter

Majorna är än så länge en pigg stadsdel av blandstadskaraktär, med kaféer, kiosker och andra småföretag i landshövdingehusens bottenvåningar. Men när butikslokalerna nu byggs om till lägenheter blir området tröttare och kritiker är oroliga för att Majorna är på väg att bli en så kallad sovstad.

Göteborgs Fria

Osäker framtid för omtvistad skog

Verle gammelskog, fem mil nordost om Göteborg, är avverkningshotad. Ägaren vill avverka skogen innan det ekonomiska värdet sjunker, men föreningen Ett klick för skogen har inte gett upp hoppet om att samla in tillräckligt med pengar för att kunna rädda skogen.

Göteborgs Fria

Säkrare HVB-hem i regionen

Vart tredje svenskt hem för vård och boende för barn, HVB-hem, brister i säkerhet visar en ny rapport. Lika många har bristande kvalitet. I Västra Götaland är siffrorna emellertid lägre, här har vart tionde hem bristande säkerhet.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu