Vägrar hålla sig på stigen | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Vägrar hålla sig på stigen

Cardiac Malformations Artist THUS:OWLS Bolag Hoob Records

Musik

THUS:OWLS är en kvintett sammansatt av Erika Alexandersson (som även är en halva av göteborgska duon Josef & Erika) för att ”låta musiken som spelar i hennes huvud nå andras öron och hjärtan”. De kallar själva sin musik ”experimentell alternativ pop” – en programförklaring så god som någon.

Alexanderssons uttrycksfulla sång växlar mellan Björkpretentiösa krumbukter och viskande blygheter. På samma sätt konstrar musiken och vägrar hålla sig på stigen. Det är trollska toner, rytmisk handklappjazz, vemod och vansinne.

Musikerna har sin bakgrund i jazz, indiepop, elektronika och band som THE MOTH, Paavo, Koop, Patrick Watson och Loney, dear. Ett gäng nyfikna och musikaliskt begåvade individualister som sätter sin prägel på minsta ton.

Känslan som omsluter en är ofta filmisk. Bilder av John Bauerska skogar frammanas och blandas brutalt med vridna musikalscener, som vore de dirigerade av Lars von Trier. Det är hisnande och avslappnande om vartannat.

Låttitlar som Climbing the fjelds of Norway och A volcano in my chest skvallrar om naturromantik och ångest. Men det handlar inte om något gottande i mörker det här är ingen ”deppig” musik utan bara en hyfsat mänsklig dos av svarta stråk; ungefär som livet självt.b

Rekommenderade artiklar

Jim Ford - the countryfunky man

Om du någonsin ställt dig frågan ”vad är countrysoul?” (vilket naturligtvis alla borde göra nån gång i livet, och gärna så tidigt som möjligt) så har du svaret här: Jim Ford.

Osignat på webben värt att höras

Förr hade varje respektabel tidning en demospalt där lokala förmågor kunde granskas och uppmärksammas. I dag är de, av förklarliga skäl, lätträknade. När MySpace dök upp på scenen förlorade nästan demoskivan sin funktion. Det var ju bara att lägga upp sin musik på sajten och vänta på att upptäckas. Typ. FRIA kollar upp vilka band det är värt att hålla koll på framöver genom att dragga i det gigantiska Myspacehavet.

© 2020 Göteborgs Fria