Göteborgs Fria

Festival som sätter fokus på texten

På lördag är det återigen dags för Textival. Det är tredje gången som den alternativa litteraturfestivalen anordnas.

– Vi har blivit en kulturpolitisk instans och vi är här för att stanna, säger Katarina Gröndahl, projektledare och en av grundarna av festivalen.

Eftersom ljud kan vara en viktig del i olika textsammanhang blev det ett självklart tema för årets Textival.

– Det finns dels den intalade texten, och dels den skrivna – men även den upplästa texten. Ljudet kan på olika sätt väcka liv i texter eller skapa känsla, berättar Sabina Ostermark ljud- och bildansvarig på Textival.

Redan i somras började textivalmedlemmar experimentera med alternativa sätt att presentera texter. Där blev ljudet i samklang med texten central.

I årets textival märker man av temat i olika delar, ett exempel är den interaktiva barnboken. Där kommer barnen själva att skapa sin egna berättelse genom olika instrument och ljud.

Den alternativa barnbokslitteraturen är en viktig aspekt i Textival eftersom den ofta stöts bort av den mer komersiella. Hela tanken bakom festivalen är att

lyfta fram alternativa litteraturkällor såsom bokförlag och tidningar som annars inte brukar få utrymme. Festivalen vill även vara ett diskussionsforum som tar upp litteraturens behov och förutsättningar i dagens samhälle.

Alltsedan projektets start år 2007 har det vuxit markant. Från början hade festivalen runt sex seminarier, året därpå var de uppe i åtta, och i år kommer textfestivalen att ha runt 20–25 mindre seminarier. En del av dessa kommer att vara så kallade författarbikter på frisersalongen Kolla Kolla. Bikterna innebär att författaren eller fördragshållaren kommer tillräckligt nära publiken för att en dialog skall kunna uppstå.

Även ett 40- tal utställare, kommer att finnas på plats. Festivalen växer alltså på alla plan, men Katarina Gröndahl betonar att Textival inte får bli för stort.

– Då försvinner poängen med att vara en litteraturfestival som riktar sig mot aktörer som inte främst är kommersiella.

Meningen är istället att publiken skall kunna slinka in och hitta något helt nytt på de olika småförlagens bord. Daidalos är ett litet bokförlag som främst ger ut facklitteratur. De har varit med sedan Textival började.

– Det är ett bekvämt sätt att visa upp sina böcker, man hoppas att det skall komma folk som säger fan vad era böcker är bra, säger Nisse Sjödén förläggare på Göteborgska Daidalos.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Gatumusikanter förbjuds i innerstan

Den 1 juli infördes restriktioner mot gatumusik i Göteborgs centrala delar. Initiativtagaren Företagarföreningen Avenyn mottar applåder från butiksanställda, medan gatumusiker menar att reglerna fråntar dem möjligheten att uttrycka sig samtidigt som det skapas en tråkigare stadsbild. ”Det känns inte speciellt uppmuntrande att musicera på gatan längre”, säger Caroline Blomqvist.

Göteborgs Fria

Clowner utan gränser sätter färg på Göteborgsvarvet

Dagens Göteborgsvarv firar 30 år med färgfyllda uppträdanden från Clowner utan gränser. Ett samarbete som ger varvets besökare sprakande underhållning, samtidigt som insamlade pengar kan gynna organisationens arbete för barn i konfliktdrabbade områden.

Göteborgs Fria

Queerstickning skapar nya mönster

Hbt-festivalen i Göteborg pågår för fullt med ett program laddat med allt ifrån queer stickning till gaymusikal på Göteborgsoperan. FRIA var på plats under festivalens kick off och samtalade med projektledare Catharina Jätmark och före detta ordförande Stina Nilsson om ifrågasättandet av heteronormer.

Göteborgs Fria

Spårvagnstur med sväng

The tram sessions är Göteborgs svar på det engelska fenomenet Black cab session, där en artist river av en akustisk låt sittandes i en taxi. I den göteborgska versionen spelar band på spårvagnarna. Det ger en bra chans att synas, samtidigt som banden sprider glädje till resenärerna.

Göteborgs Fria

Ljus framtid för Blå Stället som firar 30 år

I år firar det mångkulturella kulturhuset Blå Stället i Angered 30 år. En färgsprakande vecka väntar i april, med utställningen Indigo, uppträdanden, filmer, och tal. Blå Stället blickar nu framåt, visionen är att skapa en starkare mötesplats för hela Göteborg.

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu