Göteborgs Fria

Yo Go Grrrl bakom stärkande festival

På söndag är det den internationella kvinnodagen och som uppvärmning arrangeras en kvinnoseparatistisk feministfestival på Kulturhuset Underjorden. Arrangörerna menar att separatism kan vara stärkande, men önskar egentligen att kön inte spelade någon roll.

I Kulturhuset Underjorden i Gamlestan är ljuset dämpat och dörrar och väggar fyllda med planscher som informerar om olika stödfester och demonstrationer. Här finns flipperspel, scener och en bar dekorerad med julgransbelysning. Kaysa Timmerbacka, Elin Ånéus och Malin Martinsson sätter sig i en röd, mjuk soffa. Det är andra året som det kvinnoseparatistiska nätverket Yo Go Grrl arrangerar festivalen, som börjar imorgon och håller på till söndag kväll.

– Vi vill skapa ett ställe där tjejer får ta plats och testa saker, säger Kaysa Timmerbacka, från Yo Go Grrrl. Det blir lätt så att män tar plats och då är det svårt som tjej om man inte är så framåt.

Men att arbeta kvinnoseparatistiskt är inget mål, utan ett medel. Det är alla tre överens om.

– Drömmen vore ju att inte behöva känna sig som tjej i alla sammanhang, att det inte ska spela någon roll om en är man eller kvinna. Men dit är det långt, säger Kaysa Timmerbacka. När man samlar människor som har samma tanke på ett ställe så är det ett sätt att samla kraft för att orka hålla högre profil i andra sammanhang. På så sätt behövs det separatistiska ställen att träffas på.

Under festivalen hålls flera workshops, bland annat i att spela i band, feministiskt självförsvar och om hur man tillverkar egna mensskydd. Elin Ånéus, även hon från Yo go grrl, håller i mensskyddsworkshopen där deltagarna får lära sig att sy tygbindor.

– Många är oroliga för att det skulle vara äckligt, men det är mycket fräschare, nu skulle jag inte kunna tänka mig att använda en engångsbinda, säger Elin Ånéus, som berättar att fördelarna med tygbindorna är att de inte luktar eller blir varma och svettiga.

– Och så är det mer ekonomiskt, inflikar Kaysa Timmerbacka.

– Och miljövänligare! säger Elin Ånéus.

Ett av de band som uppträder på festivalen är punkbandet Vicious Irene, som snart ska ut på Europaturné. Gitarristen Malin Martinsson berättar att hon egentligen önskar att de slapp spela på speciella kvinnokonserter och att punkband som består av tjejer skulle ses som vilka band som helst.

– Vi spelar här för att skapa den scen vi vill ha, men det handlar inte om att vi alltid vill att det ska vara separatistiskt. Problemet är att snubbar håller varandra bakom ryggen och tar plats på punkarrangemang. De gör det inte medvetet, men tjejer får inte samma pepp.

– Det är jäkligt tröttsamt att bli inkvoterad som ett tjejband, fortsätter Malin Martinsson och gör citationstecken i luften kring ordet tjejband. Eller att inte få spela för att det redan är ett tjejband som ska uppträda. Att det alltid är fokus på att man är tjej.

– Det är bisarrt, om det är en spelning med bara snubbar är det ingen som reagerar, men om det bara är tjejer blir det som att det är en speciell kväll, säger Elin Ånéus. Man kan säga att vi har festivalen i förebyggande syfte, för att stärka varandra att ta plats i andra sammanhang.

Fakta: 

<h2>Feministisk Festival

Artister: Fattig tjej, Vicious Irene, Serengeti och Lady Louise, Peshi och Miss Meemo med flera.

Aktiviteter: Eldworkshop, banderollmålning, feministiskt självförsvar, folkkök mm.

Demonstration: Festivalen avslutas med en demonstration söndagen den 8 mars, som är den internationella kvinnodagen. Tåget avgår från Götaplatsen kl 20 och avslutas på Gustav Adolfs Tor</h2>

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Växjö får feministfestival

8 mars

Femstival på Det fria ordets hus i juni har fokus på internationell aktivism och transpersoners rättigheter.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu