Göteborgs Fria

Hallå där Rebecka Askaner

… som är regissör av teaterkollektivet Bataljonens föreställning Top Girls som har premiär på Hagateatern på fredag.

Vad handlar pjäsen om?

– Vi får träffa massvis med olika kvinnor under två dagar och en natt i huvudpersonen Marlenes liv. I pjäsen finns bara kvinnliga roller. Jag ser det som ett galleri av kvinnor som på alla sätt är väldigt mänskliga och otillrättalagda.

De är elaka, äckliga, jobbiga eller tråkiga, inte den starka kvinnan som är god och madonnalik och inte heller våpet, utan alla vanliga kvinnor däremellan.

Pjäsen utspelar sig i Thatchers England, hur är den relevant i dag?

– Det är precis samma situation som vi har i dag med finanskris och arbetslöshet.

– Det finns även en otrolig återgång till traditionella värden i dag. Fast vi är så befriade och nytänkande finns det hur många bröllopsmagasin som helst. Det verkar som alla drömmer om 50-talet. Den konservativa sidan av livet som manusförfattaren Caryl Churchill skrev om finns fortfarande.

Vilken är gruppens bakgrund?

– Vi gick i samma dramaklass på Katrinebergs folkhögskola. Vi lärde känna varandra väldigt väl, så när vi bestämde oss för att arbeta ihop fick vi en väldigt tight grupp på sex personer. Efter vilda diskussioner valde vi flytta till Göteborg, det är ett bra kulturklimat här.

Hur går förberedelserna?

– Det är hektiskt och underbart. Otroligt hårt arbete men det är värt det, för det är så himla roligt. Vi har väl lärt oss två miljoner nya saker och gjort femton miljoner misstag.

Vilka är era planer efter detta?

- Under hela 2009 arbetar vi kring temat ”Sexuallitet och könsidentitet”. Vi sätter upp fyra pjäser. Tre föreställningar för ungdomar och vuxna och en barnföreställning.

Fakta: 

Top Girls spelas kl 19 den 6, 7, 13, 14 och 21 februari, 70 kr (ungdom/arbetslös 50 kr), Hagateatern, Södra Allégatan 2

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Hallå där Dryden Goodwin

Dryden Goodwin är aktuell med fotoutställningen Cast som blandar fotografi från Londons gator med tecknade element.

Göteborgs Fria

Nathalie Ruejas Jonson och det autistiska perspektivet

Det skeva perspektivet, det lilla som blir enormt, det stora som försvinner. Alla ord som regnar i kaskader över världen tills den inte syns längre. Och så stunderna med hörlurarna på max för att få ledigt en stund. Kaoset och skammen inför kaoset. Att be om hjälp. Att få hjälp.

Hon besjunger livet i utkanterna

I Händelsehorisonten skildras ett samhälle som på många sätt inte alls är olikt vårt, ett samhälle som har förvisat en grupp människor till Utkanterna.

Fria Tidningen

© 2024 Fria.Nu