The Politics of Colour | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

The Politics of Colour

FRIA inleder en ny återkommande avdelning där vi ger tips till den mest intressanta aktuella konsten i Göteborg. Den här veckan besöker vi Galleri Box och Galleri 54.

Fri konst

Konstnärer Monika Marklinger, Johan Waerndt

plats Galleri Box

Visas T o m 8 februari

Monika Marklinger är kanske mest känd för sina omfattande och färgsprakande måleriinstallationer med tydliga politiska slagord och budskap.

På Galleri Box visar hon nu tillsammans med konstnären Johan Waerndt den tredelade videoinstallationen The Politics of Colour. Verken i utställningen kretsar kring utvecklingen av de olika färg-tv-systemen NTSC, SECAM och PAL under 1950- och 60-talet. De tre systemens utbredning i världen blir i The Politics of Colour till en tydlig illustration över dåtidens politiska klimat och de olika supermakternas markeringar av territorium. I en dokumentär som blandar nya intervjuer med äldre, mycket fängslande arkiv- och videomaterial, får vi följa de diskussioner som fördes mellan politiker och initierad expertis under perioden.

I utställningen tydliggörs den eterburna teknikens konkreta roll i ett maktpolitiskt spel, något som är ett faktum även i dag. På ett antal gamla tv-monitorer illustreras i färgglatt psykedeliska animationer de olika systemens spridning över världen, och de varvas med en karaktäristisk tv-jingel som upprepande och enerverande ackompanjemang.

Konstnär Siv Bugge Vatne

plats Galleri 54

Visas T o m 8 februari

I utställningen The Broken Sea har den norska konstnären Siv Bugge Vatne använt sig av seriealbumet som utgångsmaterial. Vatne klipper ut, dekonstruerar och skapar olika undergrupper av seriemagasinets beståndsdelar. Allt från hav, berg, eld, solar, moln och skog grupperas i ett slags ordnande av olika grundelement. Av dessa fragment bygger Vatne sedan upp monumentala collage av hundratals små delar. Varje verk följer en strikt färgskala och bildar sammanhängande kroppar genom ett detaljerat pusslande mellan konturer och övergångar.

Det är något systematiskt och maniskt över arbetet, som framstår som ett pussel som aldrig kan bli färdigt. En fin kontrast skapas mellan det storslagna och romantiska som finns inneboende i Vatnes motivval och serieteckningens okonstlade estetik och tydligt utmejslade konturer.

Rekommenderade artiklar

Måleriet i centrum på Konsthallen

Tomorrow always belongs to us är andra delen i en serie om två utställningar med fokus på samtida nordiskt måleri på Göteborgs konsthall. Förra sommaren visades den första delen; Painting, Space & Society som innehöll ett antal mer etablerade konstnärskap. I årets utställning medverkar elva inte fullt så etablerade nordiska konstnärer.

Viljan att bli omhändertagen

I sin nya roman Sex återkommer Sara Villius till teman hon behandlat i sina tidigare böcker Battle och Nej det är en snöklump. Här finns saknaden efter en frånvarande far, den starka längtan efter samhörighet och svårigheten att skilja mellan sexuellt begär och trygghet.

Världen hopträngd i ett hotellrum

På ett hotellrum i Bryssel sitter en man. Det är oklart varför han vistas där. Hotellet visar sig vara en plats utan beständig tid eller rum. I rummet bredvid gråter en man från Libanon. Då och då kommer en städerska från Kamerun eller Indien förbi och vid ett tillfälle kryper en ung flicka ut genom garderoben och in i mannens liv.

McEwan fångar ett avgörande ögonblick

Ian McEwans nya roman På Chesil Beach utspelar sig under en bröllopsnatt. Den skildrar det psykologiska spelet mellan två unga människor och hur varje ord, varje gest plötsligt får en dramatisk betydelse som kan avgöra deras fortsatta liv.

Konst som gör motstånd

Det har det varit de stora konsthändelsernas år. Venedigbiennalen i Italien, Dokumenta i Kassel och Skulpturprojekt Münster är bara några av de evenemang som man kunnat besöka i sommar. Och i Göteborg pågår den fjärde biennalen i ordningen: Rethinking Dissent: Om politikens begränsningar och motståndets möjligheter.

© 2018 Göteborgs Fria