Stockholms Fria

Återvinning med engagemang

Skarpnäcks Återbruk är två second hand-affärer som drivs helt ideellt utan annat intresse än miljöhänsyn. Vinsten går till föreningens omkostnader och till miljöstipendier. Dessutom har Återbruket blivit något av en mötesplats i en annars sovande stadsdel.

Det finns butiker som inte drivs av ägarnas privata vinstintresse, julhandeln till trots. En sådan affär är Skarpnäcks Återbruk, där överskottet av försäljningen går till föreningens verksamhet och till miljöstipendier till skolor i området som vill arbeta med miljöfrågor.

– Det senaste stipendiet på 5 000 kronor gick till Ur och skurskolan Mullekojan, säger Monika Jansson, som jobbar i Återbrukets klädbutik.

Hon berättar att alla som jobbar på Återbruket drivs av ett starkt miljöintresse. Själv väcktes hennes miljömedvetenhet när hon gick en kretsloppskurs i mitten av 1990-talet. Därför ser hon det som naturligt att återanvända varor, för att inte tära onödigt mycket på miljön.

När Monika Jansson inte befinner sig på Återbruket driver hon en handelsträdgård. Men nu när säsongen är över, jobbar hon fyra dagar per vecka – oavlönat, liksom alla andra som jobbar där.

Butiken har allt som behövs för att ekipera sig: herr- och damkläder, handväskor, parfymer, smycken och skor. Hon beklagar att där inte finns så mycket barnkläder.

– Tyvärr verkar trenden vara att köpa nya moderiktiga barnkläder, så folk är inte så intresserade av de begagnade. Men tänk på alla miljögifter barnen slipper när de får begagnade kläder, säger hon.

Hon ser ingen ökning i försäljningen inför julhelgen.

– I den här affären har vi inte fler kunder på grund av julhandeln. Vårt sortiment är inte bundet till vissa högtider, säger hon.

Mitt över gatan ligger Återbrukets prylaffär, med porslin, böcker, skivor, textilier och en massa annat. Där jobbar Anna-Karin Wase på måndagar och torsdagar. Övrig tid vårdar hon en handikappad son.

– Jag behöver komma ut och träffa folk, annars skulle jag bli skogstokig, säger hon.

På den här sidan av gatan är julhandeln i full gång, och går bättre än någonsin, både i fråga om kundtillströmning och människor som lämnar in varor till försäljning.

– Många här i Skarpnäck har blivit arbetslösa och varslade på sina industrijobb. Därför är det många som rensar ut i skåpen.

Anna-Karin Wase berättar att alla som jobbar på Återbruket har ett vanligt arbete vid sidan om. Många jobbar inom vården och har dagar lediga då och då under veckorna. De har haft diskussioner med Arbetsförmedlingen om att även låta arbetslösa få komma dit och jobba men det fungerar inte.

– De kräver både arbetsförsäkringar och handledare, men vi är självstyrande individer även om föreningen formellt har en styrelse. Att alla tar olika och ibland motsägelsefulla beslut har gett oss många skratt.

Anna-Karin Wase var med när Återbruket startades av Skarpnäcks miljögrupp som bildades för 15 år sedan när stadsdelen stod färdig. Återbruket var en del av den miljöprofil som det var meningen att stadsdelen skulle ha.

– Nu är det bara Återbruket som är kvar av den miljöprofilen, säger hon, lite uppgivet.

Hon berättar att från början fanns en projektledare som var anställd av stadsdelsnämnden och verksamheten drevs av lönebidragsanställda. Men efter ett par år drogs allt stöd in.

– Då beslöt vi kunder att driva verksamheten vidare.

I dag har Återbruket omkring 1 000 fasta inlämnare. De lämnar in det de vill sälja och får 50 procent tillbaka av försäljningspriset. Varor som inte säljs inom tre månader går till hjälporganisationer. Den enda sponsor de har är Stockholmshem som ger dem rabatt på hyran. Men Återbruket är mer än en vanlig affär. Det har blivit ett slags kontaktcentrum i stadsdelen.

Fakta: 

I Stockholms län kan man hitta 177 second hand-affärer med bland annat kläder, möbler, dataspel, antikviteter och husgeråd.

En del av dessa drivs av ideella föreningar och överskottet från försäljningen går till annan verksamhet. Exempel på sådana är, förutom Återbruket, Röda korsets Kupan på 23 olika platser runt om i Stockholm, Emmaus på Söder Återvinnarna på Söder, Erikshjälpen i Vallentuna, Kyrkornas second handbutik i Täby, Läkarnas Second hand i Vällingby, och Stadsmissionens butiker bland annat på Söder, Östermalm, Kungsholmen, Vasastan.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

”Jag hoppas att jag kan vara en förebild”

Hon är det första kvinnliga kommunalrådet i Åsele. Och det yngsta. Linnéa Lindbergbrinner för landsbygdsfrågor med fokus på att ge ungdomar inflytande och mod att våga stanna kvar.

Landets Fria

© 2024 Fria.Nu