Recension


Göteborgs Fria

Djärvt spelad saga av Teater Kurage

På Hagateatern spelar Teater Kurage en underbar barnpjäs, Ruttet- ett prinsessliv. Ursprungligen skrev dramatikern Sofia Fredén pjäsen för vuxna men utvecklade den litet senare, med stor framgång, för barn. Ylva Gallon, skådespelare på Backa Teater, har satt upp den i en både rappt spelad och rolig föreställning som varken saknar djup eller stora konstnärliga kvaliteter.

Eric Langerts scenbild expanderar närmast magiskt Hagateaterns lilla scenrum till slottsmiljö, med trappa upp mot en hägrande frihet från överklasslivets kvävande tillvaro. Menuettens sirlighet präglar barnkammarens aktiviteter. En syster vill bara gifta sig, den andra vill helst av allt fly.

Lillebrodern, som den giftaslystna systern gärna övar på, drar sig undan och gräver ned sig i ett eget hål mitt under leken. Men syster nummer två trampar modigt iväg uppför trappan för att i verkligheten utanför försöka hitta ett par mer normala eller vanliga föräldrar, sådana som handlar på Claes Ohlsson, som i ett vandringsdrama i litet format.

De par hon stöter på därute visar sig mer eller mindre omöjliga, i vanlig mening ganska ovanliga personer. Men när hon på en skum plats mitt i natten hittar en vilsekommen rysk björn hittar hon också på något vis hem. Sara Estling spelar denna skarpögda prinsessa som med rak och humoristiskt öppen blick finner sin egen väg.

Hennes syskon axlar spelets andra roller under en kringelikrokig väg hem. Rebecca Alverfors och Sergej Merkusjev delar dem systerligt och broderligt i ett djärvt och modigt spelsätt som passar både barn och vuxna. Teater Kurage är att gratulera till att hitta en pjäs som passar gruppens linje som hand i handske och till att ha funnit en regissör som kongenialt med teatern lyckats iscensätta denna moderna saga i en så obändigt fri konstnärlig helhet.

Fakta: 

Teater

Ruttet - ett prinsessliv Scen Teater Kurage, Hagateatern Av Sofia Fredén Regi Ylva Gallon Scenografi Eric Langert I rollerna Sara Estling, Rebecca Alverfors, Sergej Merkusjev

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

© 2024 Fria.Nu