• Homosexuella män tillåts inte att ge blod.
Göteborgs Fria

Homosexuella får inte ge blod

Även om Blodcentralen i Göteborg lider av allvarlig blodbrist i sommar, finns det inga planer om att låta män som har haft sex med män ge blod. Den svenska lagen förbjuder män som haft sex med andra män att ge blod för all framtid.

Lennart Rydberg, verksamhetschef vid Blodcentralen, ser inga problem med lagen.
- Det finns en ökad smittrisk bland denna grupp, och därför tycker jag det är bra att lagen finns. Vi är ju i första hand rädda om våra patienter, säger han och påminner om att Blodcentralen bara följer lagarna från Socialstyrelsen.
Lagen kom till i början på nittiotalet som en konsekvens av hiv/aids ökningen i Sverige. Man kan också tro att män som haft sex med män inte får donera organ, men det är inget problem.
- Ett år efter sex får man testa sig, och är testen negativ får man donera organ, säger Lennart Rydberg.
Han kan dock inte förklara varför homosexuell som haft sex kan donera organ, men inte får ge blod.

På Blodcentralens hemsida står det hur långvarig sjukdom eller medicinering kan göra så att man inte får ge blod. Att män som har sex med andra män aldrig får ge blod framgår först under en annan del av hemsidan.
I Uppsala och Enköping har operationer inställts eftersom sjukhusen inte har haft nog med blod. Några operationer har inte blivit inställda på Sahlgrenska Sjukhus, men det finns en allvarlig blodbrist i sjukhusets blodbank.
På hbt-caféet HaBiT sitter tre unga killar och fikar. De tycker att lagen bara är en av samhällets många sätt att diskriminera homosexuella.
- Vi är ju de hatade. Det är helt absurt att vi inte får ge blod. Vi är inte en så mycket större risk än andra som ger blod, säger John Andréasson.
Det samlar sig snabbt flera runt vårt lilla bord och det är inte alla som vet att denna lagen existerar.
- Jag är intresserad av sjukvård och det är ett jättebra sätt att hjälpa till på, säger Charles Lindblom som gärna skulle ge blod om lagen tillåtit det.
- Jag vet faktiskt inte om jag skulle ha gett blod, även om jag hade haft möjligheten, säger Johan Widerström.
- Jag skulle garanterat ha gjort det, men jag har för lågt blodtryck så jag kan inte ge blod oavsett. Men det är ett bra sätt att hjälpa andra på, säger John Andréasson.

Smittskyddsinstitutets halvårsstatistik för 2006 visar att det är en viss ökning i antal hiv-smittade bland män som har sex med män. 46 personer har blivit smittade med hiv i år, det är fyra mer än förra året. Ökningen är proportionell med den internationala statistiken för västvärlden som också visar ett ökat antal hiv-smittade under de senaste sex månaderna. Totalt har det upptäckts 160 nya fall av hiv-smittade i år.

ANNONSER

Rekommenderade artiklar

Små partier med stora ambitioner i Göteborg

Nu i dagarna har det blivit svårt att köra genom staden och samtidigt undgå Göran Johansson. På spårvagnen finns affischer med Moderaternas lustiga slogans och i SVT kastas man mellan partiledare som i ena sekunden pratar arbetsledighet och i nästa ägnar sig åt kvalificerad pajkastning. Men finns det då inga andra alternativ? GFT har pratat med partierna du inte ser på tv och frågat varför de vill sitta i kommunfullmäktige i Göteborg.

Göteborgs Fria

Förorten som skapade något nytt

Förorten har tagit hamnens plats som kulturutvecklare. Sjöfartsmuseets utställning, Hamnarnas Musik, handlar om hur olika musikstilar har utvecklas i världens hamnstäder där olika människor med olik bakgrund kom tillsammans och skapade något nytt.

Göteborgs Fria

Göteborgare vill fortsätta bo i hyresrätt

En ny undersökning visar att över hälften av göteborgarna tycker det är fel att sälja ut kommunala hyresrätter till privatvärdar. Moderaternas sympatisörer är positiva till att sälja ut, jämfört med vänsterpartister som är starkt emot.

Göteborgs Fria

BRÅ-pengar gick till projekt i Majorna

Brottsförebyggande Rådet, BRÅ, har delat ut 440 000 kronor till lokalt brottsförebyggande arbete i Göteborg. Hälften av pengarna går till projekt i Majorna, men det betyder inte att Majorna är stadens brottscentrum. När BRÅ delar ut pengar är det själva projektet och ansökningen som värderas, inte vilken stadsdel projektet jobbar med.

Göteborgs Fria

Hedersdoktorer berättar om kampen mot gubbväldet

De har blivit hotade, exkluderade och förtalade av det akademiska etablissemanget för sin forskning kring hur kvinnor blev diskriminerade av Mediciniska Forskningsrådet. Nästa lördag blir Christine Wennerås och Agnes Wold hedersdoktorer vid Chalmers Tekniska Högskola. Men vad var det egentligen som hände?

Göteborgs Fria

© 2024 Fria.Nu