Med luft under vingarna | Göteborgs Fria
  • Midaircondo på Arvikafestivalen
Göteborgs Fria

Med luft under vingarna

Tre svala kvinnor från Göteborg äntrar Lyrans scen en ljum sommarkväll, under ett trätak i Arvikas skog. Midaircondos spelning för en vördnadsfull festivalpublik den 14 juli är den sista innan bandet tar en välförtjänt paus.

- Va fina ni är som har väntat på oss, säger Lisen Rylander när hon och de två övriga bandmedlemmarna i Midaircondo kommer upp på scenen i Arvika efter nästan en halvtimmes försening.
Men bland publiken är det ingen som är långsint. Efter en drömsk inledning av konserten står de med lutande huvuden och lyssnar andäktigt. De tre kvinnorna i gröna tyllkreationer har en inlevelse som förför åskådarna. Bland mygg och en doft av gran, skapar bandet en svävande och ömt pulserande stämning.

Midaircondo improviserar fram det mesta av sin musik. Med hjälp av akustiska instrument som flöjt, saxofon och sina röster skapar de melodier tillsammans med datorer och effekter.
- Det är sällan vi har helt klara låtar. Det är snarare skisser som kan låta olika från gång till gång de spelas. Det känns spännande att ha det så öppet som möjligt så att det kan uppstå nya saker i stunden, berättar Lisen Rylander.
Tillsammans med Lisa Nordström och Malin Dahlström var hon med och startade gruppen Midaircondo år 2003. Innan dess frilansade de allihop i olika konstellationer. Med influenser från jazz, ljudkonst och elektroniskt har gruppen utvecklats till det de är i dag. Och inspirationen kommer från flera håll.
- Det handlar om allt runtomkring oss, situationer vi hamnar i, bilder, filmer, ljud och platser. Men när vi väl spelar så tänker vi inte på att vi inspireras av något särskilt i just det ögonblicket. Det kommer ut som en mix filtrerat genom oss.

Musiken går från skirt till brutalt. Midaircondo gillar att skifta, och spontaniteten har en central roll. Och det verkar fungera. När deras första platta släpptes hösten 2005 fick den stor medial uppmärksamhet och bandet har turnerat intensivt under det senaste halvåret. De var förband åt José González under hans Englandturné i våras och har haft en rad internationella spelningar.
- Vi spelade mycket redan innan vi släppte skivan, säger Lisa Nordström. Men vi hade inte väntat oss ett så stort intresse, det vågar man inte tro på. Det är kul att den musik vi spelar får plats.

Bandmedlemmarna har sin bas i hemstaden Göteborg. Det är där de mellanlandar för att ladda batterierna mellan alla spelningar.
- Vi hinner hem för att tvätta, packa en ny väska och vattna blommorna. Det har varit ganska hektiskt den sista tiden, säger Lisa Nordström.
Efter spelningen på Arvikafestivalen har bandet beslutat sig för att ta en paus.
- Vi behöver hitta inspiration och ny energi, bara pyssla och repa. Efter det är det tänkt att vi ska börja på ett nytt album.
Hur nästa album kommer låta är svårt att förutspå. Midaircondo är ett band under ständig utveckling, ett band som vill undvika att stå och stampa på samma ställe. Precis som bandnamnet antyder.
- Vi tyckte om att tanken med namnet var en plats, ett rum på något sätt. En midaircondo är kanske en våning som hela tiden förändras och som inte sitter fast, utan förflyttas omkring mitt upp i luften, på väg någonstans, säger Lisa Nordström.

Rekommenderade artiklar

Fullsatt reggaefestival på Röda Sten

Kön ringlar sig från Röda Stens ingång ner till vattnet och Göteborgs reggaefestival blir snabbt fullsatt. 1200 besökare befinner sig som mest på festivalområdet torsdagen den 6 juli, exklusive artisterna och deras gäster. Camilla Fredriksson och Annika Leander kom båda två för musiken, och för att dansa.

'Tar tre killar fram gitarren lyssnar folk"

Karin Dreijer Andersson från gruppen The Knife är trött på den manliga dominansen inom musikindustrin. Sommarens festivaler har valt att satsa på gubbrock och de kvinnliga artisterna lyser med sin frånvaro. Men Arvikafestivalen slår ett slag för jämställdheten och The Knife är ett av banden som uppträder.

© 2019 Göteborgs Fria