Kampanj mot trafficking under EM | Göteborgs Fria
Göteborgs Fria

Kampanj mot trafficking under EM

En kampanj mot trafficking i Göteborg under friidrotts EM har dragit igång. Flera frivilligorganisationer har gått samman i Nätverket mot trafficking för att informera olika yrkesgrupper om hur man kan lägga märke till offer för sexhandeln.

- Vi vill använda EM som ett bra tillfälle att uppmärksamma de här frågorna, säger Sara Sandberg, som till vardags arbetar som informationschef för IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, en av organisatörerna bakom kampanjen i Göteborg.
- Enligt polisen finns det en risk för att sexhandeln ökar under större evenemang, och därför passar det bra att dra igång kampanjen just nu.
Syftet med kampanjen är att informera och utbilda personer inom de yrkesgrupper som kan tänkas komma i kontakt med insmugglade offer för sexhandeln.
Innan EM går omkring tio personer från Nätverket mot trafficking runt och pratar med personal på hotell, vandrarhem, campingplatser, taxibolag och restauranger, samt funktionärer och säkerhetsvakter som ska arbeta under EM. Till dem lämnas en kortfattad information om trafficking i Göteborg och Sverige.
- Vi lämnar även ut en checklista som utvecklats i samarbete med polisen, där det står vad man kan hålla utkik efter, berättar Sara Sandberg.
På checklistan står det bland annat att man som taxi chaufför ska vara extra uppmärksam om äldre män tar en taxi med en skygg yngre kvinna med bristande språkkunskaper och onormal klädsel.
Under EM kommer nätverket ta hjälp av frivilliga för att dela ut flyers på stan.
- Vi vill se till att även informera utländska besökare under EM om hur den svenska sexköpslagstiftningen ser ut, säger Sara Sandberg.
Kampanjen under EM finansieras av Samverkan Mot Trafficking, ett utvecklingspartnerskap inom den Europeiska socialfondens Equalprogram där bland annat Hela Människan, Kvinnoforum, Polismyndigheten, Länsstyrelsen och Världs-
kulturmuseet ingår.
Kampanjen under friidrotts-EM är Nätverket mot traffickings första projekt i Göteborg, men enligt Sandberg handlar det om en långsiktig satsning.
- Vi vill skapa debatt och informera om att trafficking verkligen existerar i Sverige och Göteborg. Många av de yrkesverksamma vi träffat hittills under kampanjen har sett saker hända tidigare, men inte vetat vad de skulle göra med informationen.
Nätverket mot traffickings samarbete med polisen har, utöver checklistan för yrkesverksamma, resulterat i att man upprättat en tipstelefon avsedd för att ta emot anmälningar om misstänkta fall av trafficking. Genom initiativet hoppas man kunna stoppa människosmugglingen på ett tidigt stadium.

Rekommenderade artiklar

Ytterligare en skola lägger ner SU-grupp

Lärarna klagade på dålig arbetsmiljö i den särskilda undervisningsgruppen på Lilla skolan i Lundby. När två av tre lärare bestämde sig för att sluta lades skolverksamheten ner. Sju elever med särskilda behov måste nu byta skola till i höst.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen. Detta framgår av en granskning GFT har gjort av alla partierna i Göteborg.

Havstulpaner visar effekterna på klimatförändringarna

På grund av den höga halten ozonämnen i luften stiger medeltemperaturen i både luften och havet. För den värmesuktande svensken låter det kanske inte direkt som en jobbig effekt, men enligt ny forskning kan det på längre sikt påverka hela ekosystem.

Kvinnor i Hjällbo kritiserar socialen

Somaliska kvinnor i Hjällbo känner sig trakasserade av socialtjänsten. I onsdags demonstrerade de utanför socialkontoret i Hjällbo under slagorden respekt, rättighet och jämlikhet.

© 2020 Göteborgs Fria