Ytterligare en skola lägger ner SU-grupp | Göteborgs Fria
  • - Det känns som om man hela tiden jobbar i uppförsbacke. Min son älskar Lilla skolan, och därför känns det väldigt tungt att han måste flytta, säger Björn Olofsson vars son är en av de före detta eleverna på Lilla skolan.
Göteborgs Fria

Ytterligare en skola lägger ner SU-grupp

Lärarna klagade på dålig arbetsmiljö i den särskilda undervisningsgruppen på Lilla skolan i Lundby. När två av tre lärare bestämde sig för att sluta lades skolverksamheten ner. Sju elever med särskilda behov måste nu byta skola till i höst.

Lilla skolan, som har sin verksamhet lagd vid Toleredsskolan i Lundby, har funnits i nio år och har haft hand om utbildningen för hyperaktiva barn med neuropsykologiska funktionshinder och svåra koncentrationssvårigheter.

I förra veckan kom beskedet om att skolan ska läggas ned. Beslutet togs av Jan Lundström, chef över verksamhetsområdet barn och unga i Lundby och rektor för Lilla skolan. Enligt honom beror nedläggningen på att två av tre lärare slutade.
- Det är få lärare som besitter den kompetensen som krävs för den här sortens elever, och det skulle bli svårt att hitta nya lärare med samma kunskap inom specialpedagogik, säger han.
Carl-Fredrik Schele, en av de lärare som slutat, har kritiserat arbetsmiljön vid Lilla skolan under ett och ett halvt år.
- Vi har påpekat att det funnits brister i arbetsmiljön utan att något har gjorts. Arbetsbelastningen för oss pedagoger var alldeles för hög, säger han.
Björn Olofsson, förälder till en av eleverna vid Lilla skolan, säger sig ha varit medveten om att lärarna haft en orimlig arbetsbörda, och berättar att hans son mår otroligt dåligt över att skolan läggs ner.
- Min son har gjort enorma framsteg på Lilla skolan, och nu är han orolig över att behöva byta skola. Han är i behov av att ha fasta rutiner och samma personal, annars blir det lätt kaos, säger han.

Björn Kadesjö, överläkare vid barnneuropsykiatrin inom Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus, tycker att det är sorgligt när verksamheter som den vid Lilla skolan läggs ned.
- Att byta skola är ett jobbigt moment som kräver förberedelse för de här barnen. Det är lättare för dem att successivt slussas in i det nya. Med så här kort varsel blir det mycket svårare för dem att få en mjuk övergång till sin nya skola, säger han.
Som det ser ut i dagsläget kommer en av Lilla skolans elever att ensam få gå kvar hos den lärare som stannat kvar efter nedläggningen, och som nu blir anställd vid Toleredsskolan. Men för merparten av eleverna är det oklart var de ska få fortsätta sin utbildning
i höst. Enligt Jan Lundström kommer skolan att behöva köpa in utbildningsplatser vid andra skolor, något som flera föräldrar är kritiska till.
- Det är fruktansvärt, säger Pär Jonsson, pappa till en elev vid Lilla skolan. Jag har inte fått något förslag på någon ny skola från Jan Lundström. Det enda han sa till mig var att kolla upp en skola på internet. Men min son vägrar att börja på en ny specialskola, det var jobbigt nog att flytta honom till Lilla skolan. Att behöva flytta ytterligare en gång har gjort honom helt uppriven.
Pär Jonsson ska nu försöka få in sin son i en vanlig klass på hans gamla skola, om möjligheten finns till att börja i en mindre observationsgrupp vid behov.
- Men än så länge vet vi inte var han hamnar. Faktumet att vi fick beskedet mitt i sommaren gör att vi har dåligt med tid att hitta något nytt och etablera en bra kontakt med dem innan skolstarten.

Rekommenderade artiklar

Kampanj mot trafficking under EM

En kampanj mot trafficking i Göteborg under friidrotts EM har dragit igång. Flera frivilligorganisationer har gått samman i Nätverket mot trafficking för att informera olika yrkesgrupper om hur man kan lägga märke till offer för sexhandeln.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen. Detta framgår av en granskning GFT har gjort av alla partierna i Göteborg.

Havstulpaner visar effekterna på klimatförändringarna

På grund av den höga halten ozonämnen i luften stiger medeltemperaturen i både luften och havet. För den värmesuktande svensken låter det kanske inte direkt som en jobbig effekt, men enligt ny forskning kan det på längre sikt påverka hela ekosystem.

Kvinnor i Hjällbo kritiserar socialen

Somaliska kvinnor i Hjällbo känner sig trakasserade av socialtjänsten. I onsdags demonstrerade de utanför socialkontoret i Hjällbo under slagorden respekt, rättighet och jämlikhet.

© 2020 Göteborgs Fria