Män toppar höstens kommunval | Göteborgs Fria
  • Det är mest män på höstens valsedlar, och även de som står högst upp är hos 10 av 15 partier just män.
Göteborgs Fria

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen.

Drygt 46 procent av politikerna som ställer upp i årets kommunval är kvinnor. Störst representation av kvinnliga politiker finner man hos partierna i den politiska majoriteten (s, v, mp). Där är drygt hälften av de politiker som ställer upp kvinnor.
Bland partierna inom det borgerliga blocket (m, c, kd, fp) är den kvinnliga representationen lägre, strax över 42 procent. Längst ner på listan bland de etablerade partierna hamnar moderaterna, med 37 procent kvinnor. På topp ligger vänstern med dryga 52 procent kvinnor.
Även om man tittar på valsedlarnas förstanamn ser man mest män: tio partier toppar med män i alla fyra valkretsar. Fyra partier (fp, kd, v och fi) toppar med kvinnor rakt över och miljöpartiet toppar tre av sina fyra listor med kvinnor.
I snitt är antalet kvinnliga politiker lägre bland de åtta oetablerade partierna som ställer upp i valet i Göteborg. Där är antalet kvinnor på valsedlarna 41 procent. Allra minst kvinnor finns representerade hos sverigedemokraterna, 9 procent.
- Att det ser ut så måste vara en tillfällighet, fast det är klart att det är kompetensen som ska råda. Men visst speglar det generellt vår medlemssituation, säger Martin Kinnunen, ordförande i sverigedemokraternas ungdomsförbund.
Kommunistiska partiet har jobbat för att just ha 50 procent kvinnor med på sina valsedlar i höst. I Göteborg lyckades det, men på andra orter gick det mindre bra.
- Det är så att färre kvinnor än män är medlemmar i partiet. Både i Göteborg och nationellt ligger antalet kvinnliga medlemmar på mellan 25 och 30 procent, meddelar partiets internationella sekreterare, Erik Andersson.
Många av de mindre partierna har en mindre andel kvinnliga medlemmar och säger sig ha svårt att få ihop tillräckligt många kvinnor som är villiga att ställa upp i valet.
Samtliga av de sju etablerade partierna har en jämställdhetspolicy om politiska mål samt interna frågor inom partiet. Bland de mindre partierna är det bara rättvisepartiet socialisterna och feministiskt initiativ som skriftligen tar upp jämställdhetsfrågor i ett eget dokument. Majoriteten av de övriga småpartierna anser sig inte behöva en dokumenterad policy.
- Vi har två kvinnor av totalt åtta medlemmar i styrelsen, så vi jobbar med frågorna ändå, säger Leif Johansson, informationsansvarig för framtidspartiet Sverige.
Erik Andersson från kommunistiska partiet menar att partiets politik i sig är jämställd, medan sverigedemokraternas Martin Kinnunen anser att jämställdhet är en del av de mänskliga rättigheterna, som partiet tar upp i sitt program.
Socialistiska partiet jobbar för stunden med att ta fram ett skriftligt material som behandlar jämställdhet.
- Vi håller på att framställa en manual som behandlar sexuella trakasserier inom partiet. Vi är medvetna om jämställdhetsproblemet, och har antagit en princip om att det ska vara minst 30 procent kvinnor i styrelsen och andra organ, men det är svårt att få de att fungera, säger Malin Beeck, medlem i socialistiska partiets feministiska utskott.
Jan Steimer, ordförande i Sveriges Pensionärers Intresseparti, säger att partiet inte behöver någon skriven jämställdhetspolicy.
- Alla är ju lika oavsett kön, så det sker bara naturligt, säger han.

Rekommenderade artiklar

Kampanj mot trafficking under EM

En kampanj mot trafficking i Göteborg under friidrotts EM har dragit igång. Flera frivilligorganisationer har gått samman i Nätverket mot trafficking för att informera olika yrkesgrupper om hur man kan lägga märke till offer för sexhandeln.

Ytterligare en skola lägger ner SU-grupp

Lärarna klagade på dålig arbetsmiljö i den särskilda undervisningsgruppen på Lilla skolan i Lundby. När två av tre lärare bestämde sig för att sluta lades skolverksamheten ner. Sju elever med särskilda behov måste nu byta skola till i höst.

Män toppar höstens kommunval

Moderaterna och sverigedemokraterna är några av årets jämställdhetsbovar. I alla fall om man ser till den kvinnliga representationen på valsedlarna inför höstens val till kommunfullmäktige i Göteborg. Medan flera partier ställer upp med representanter efter principen 'varannan damernas', går enstaka partier mot strömmen. Detta framgår av en granskning GFT har gjort av alla partierna i Göteborg.

Havstulpaner visar effekterna på klimatförändringarna

På grund av den höga halten ozonämnen i luften stiger medeltemperaturen i både luften och havet. För den värmesuktande svensken låter det kanske inte direkt som en jobbig effekt, men enligt ny forskning kan det på längre sikt påverka hela ekosystem.

Kvinnor i Hjällbo kritiserar socialen

Somaliska kvinnor i Hjällbo känner sig trakasserade av socialtjänsten. I onsdags demonstrerade de utanför socialkontoret i Hjällbo under slagorden respekt, rättighet och jämlikhet.

© 2020 Göteborgs Fria